Hem Vinvärlden Mirabeau En Provence – för att originalet ändå är nummer ett!

Mirabeau En Provence – för att originalet ändå är nummer ett!

av Niklas Jörgensen

Provence framgång de senaste åren inom rosévinssegmentet har resulterat i att konceptet kopieras världen runt men du kan aldrig plagiera ursprung och de unika förutsättningar en region åtnjuter. Därför är originalet oslagbart, inte minst tack vare den maritima influensen samt de kalkhaltiga jordarna som ger ett alldeles unikt vin. I mitt glas; 2020 Mirabeau En Provence Azure.

Idag är måttstocken för hur en rosé ska vara den från Provence. En provencalsk rosé har ett tämligen strikt regelverk att rätta sig efter och man får inte blanda rött vin med det vita men däremot är producenterna tillåtna att tillsätta upp till 15 procent gröna druvor till de blå, innan pressningen startar. Precis som oftast är fallet med vitt vin så jäser rosé vid lägre temperaturer då detta bidrar till att bevara aromföreningar som är volatila. Jäsningen sker ofta runt 6-10 C och jäser du vid högre temperatur så är det lätt att förlora dessa aromer och därmed fräschören. Faktum är att en rosé är ett mer tekniskt krävande vin att framställa jämfört med vitt och rött.

Mirabeau är en engelsk familjs samlade drömmar om ett liv i Provence och en egen produktion, en dröm som blev till verklighet för dryga decenniet sedan när Stephen och Jeany sålde sitt Londonhus och packade barn och alla tillhörigheter in i en lastbil och begav sig till södra Frankrike. Idag har man förverkligat sin längtan och vision och det fina i sammanhanget är att det inte är blott ännu en rosé från Provence utan en högst seriös sådan!

Niklas intryck av 2020 Mirabeau En Provence Azure

Aromatisk och ungdomligt spänstig doft med pigga inslag av persika, vattenmelon, krusbär, örtvindar och citrusfrukter. Det finns även ett fuktigt uttryck som ofta kommer med kalkhaltig jordmån. Smaken är uppfriskande, aptitretande torr och krispig med grapefruktssyrliga toner som ackompanjerar stenfruktsinslagen och den lilla hinten av vattenmelon som följer med från doftintrycket. Avslutet är livgivande, knastertorrt, superfräscht och med kryddigt fäste samt längd.

88 p

Seriös rosé är ju bara så läckert och det är klart att man gärna korkar upp dessa under sommarmånaderna. Matigare sallader är alltid en hit, Nicoise inte minst, men hör du till gardet som gärna drar upp dina egna abborrar och slänger på grillen så kommer Azure vara klockrent till det så mjälla fiskköttet.

Mirabeaus Azure från Provence har artikelnummer 52052 och en flaska (750 ml, 12,5%) kostar 149 kronor.

Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING