Misstaget som blev en succé

Livets Goda 16 Sep, 2010
Mat och Restaurang Eleonora Lindströms ”misstag” blev en succé, Västerbottensost firar 100 år!
År 1910 registrerades varumärket Västerbottensost hos patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1972, som receptet till denna älskade ost kom till i det lilla mejeriet i Burträsk tack vare Eleonora Lindström. Eleonora, född 1835 i Lappvattnet nära Burträsk, fick ärva 500 riksdaler på 1860- talet och använde dem till en utbildning vid mejeriskolan i Degeberga, Västergötland. 1872 blev hon första mejerska på mejeriet i Gammelbyn, Burträsk. Strax efter detta antas Västerbottensost ha skapats, men förklaringarna till uppkomsten av ostens recept är fler än en. Några väljer att tro på ett misstag, andra på en kärlekshistoria medan somliga tror på att det rörde sig om avancerad produktutveckling av Eleonora. – Västerbottensost har en spännande historia där man kan spekulera i den verkliga orsaken till att osten blev till. Vi är hur som helst stolta över vår 100-åring som vuxit sig så stark hos svenska folket. Det som är så speciellt med Västerbottensost är att man vid flera tillfällen har försökt att tillverka den vid andra mejerier, men aldrig lyckats. Den unika smaken har hittills bara framställts i Burträsk, säger Agneta Andersson, Brand Manager. Ingen vet varför det bara går att tillverka Västerbottensost på mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. En del av den 100-åriga hemligheten är kombinationen av tid, temperatur och pH-värde som ska sammanfalla genom hela processen för att den rätta smaken skall träda fram. Konsumenternas egen kokbok med Västerbottenost Västerbottensost väljer att hylla sitt 100-åriga varumärke genom en speciell aktivitet där konsumenterna sätts i fokus. I våras gick man ut på jakt efter konsumenternas 100 bästa recept innehållande Västerbottensost. Över 250 recept kom in till tävlingen och just nu pågår juryarbetet med att välja ut de 100 bästa - som samlas i en kokbok. Kokboken har planerad lansering våren 2011 och ges ut i samarbete med Norstedts förslag. – Det har kommit in fantastiska bidrag till boken. Jakten gick ut på att hitta de hundra bästa recepten där Västerbottensost är en av ingredienserna – och det tycker vi att vi har fått. Boken planeras att lanseras 2011, säger Agneta Andersson. Förutom jakten på de 100 bästa recepten har Västerbottensost firat med att lansera den exklusiva mittbiten i hela landet samt med en specialframtagen jubileumsetikett på samtliga förpackningar.

Dafgårds lanserar tre nya rätter tillsammans med TV-kocken Wichudaporn Chaiyasaeng

Mat och Restaurang Nu lanserar Dafgårds ett samarbete med TV-kocken Wichudaporn som var…
19 Sep, 2019

Les Chétillons 2012 lanseras 20 sept

Vin Pierre Péters prestigechampagne Les Chétillons är något alldeles extra. De…
19 Sep, 2019

Korvfestivalen och Poppels inleder samarbete

Whisky och Bourbon Den 11 – 12 oktober arrangeras Korvfestivalen för första gången…
19 Sep, 2019

Öppet Hus på Kiviks Musteri under Äppelmarknaden

Whisky och Bourbon Det är mitt i skördetid och traditionsenligt är det Äppelmarknad…
19 Sep, 2019

Årets konditor koras på Bak- & Chokladfestivalen

Mat och Restaurang En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen, 10-13 oktober på…
19 Sep, 2019

McDonald's i Sverige får ny VD

Mat och Restaurang Den 1 oktober tillträder Joachim Knudsen som VD för McDonald’s…
19 Sep, 2019

Kiviks Musteri lanserar Björn Ranelid Paradismust

Whisky och Bourbon Ett unikt samarbete mellan Björn Ranelid och Kiviks Musteri, där…
19 Sep, 2019

Arla lanserar världens första klimatneutrala mejerisortiment

Mat och Restaurang Nu går de ekologiska Arlabönderna före och inför ytterligare höjda…
19 Sep, 2019

Fanta lanserar sin "läskigaste" nyhet någonsin

Övrigt För att göra Halloween ännu "läskigare" lanserar Fanta Dark Mystery…
18 Sep, 2019

Lättillgängliga viner ställer höga krav på tekniken

Övrigt Aldrig någonsin har väl den tekniska utvecklingen gått i en…
18 Sep, 2019

Gillar du romproducenten Diplomático? Ta chansen att medverka på en provning i romens tecken

Whisky och Bourbon Den 24:e september kan du lära dig mer om Diplomático…
18 Sep, 2019

Malaco Vattenmeloner

Övrigt Malaco Vattenmeloner är ett syrligt gelégodis med vattenmelonsmak som tilltalar…
18 Sep, 2019

Satsa matsvinnet på börsen och tjäna 200 000 kronor på 20 år

Mat och Restaurang Mat står för 25 procent av svenskars klimatpåverkan och varje…
18 Sep, 2019

Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion i Skåne

Mat och Restaurang Kinas ambassadör Gui Congyou besökte igår flera lantbruk och produktionsanläggningar…
18 Sep, 2019

Hennessy VS i nytt samarbete med Felipe Pantone

Whisky och Bourbon I augusti lanseras Hennessy VS med en design som tagits…
17 Sep, 2019

Findus lanserar Pease Bowls: veganska färdigrätter gjorda på ärtprotein

Mat och Restaurang Under 2018 lanserade Findus sitt nya produktsortiment Pease – Bra…
17 Sep, 2019

Portvinsfat i Mackmyras nya säsongsutgåva

Whisky och Bourbon Mackmyra har tillsammans med den portugisiska portvinsproducenten Quinta Do Vallado…
17 Sep, 2019

Nordens bästa vinlistor utses på söndag

Vin Den 22 september utses Nordens bästa vinlistor av vinguiden Star…
17 Sep, 2019

Rekordsvag krona och elbrist hotar framtiden för svensk livsmedelsindustri

Mat och Restaurang För den svenska livsmedelsindustrin bjöd årets andra kvartal på ökade…
17 Sep, 2019

Höstens nyhet från Oumph! rullar in

Mat och Restaurang Från och med vecka 38 släpps nu Oumph!’s nyhet för…
17 Sep, 2019
Artikelarkivet