Hem Mat & Restaurang Mister French lanserar nytt koncept och meny

Mister French lanserar nytt koncept och meny

av Livets Goda

”Under hösten 2016 började köksmästare Thomas Åsberg och Petter Viding jobba med en koncept och menyförändring som nu lanseras i februari 2017. Thomas och Petters vision har varit att behålla en fransk grund i menyn men nu adderat och inspirerats av influenser från franska Indokina i allt från kryddning, smakbild, tillagning och servering. Den nya menyn på Mister French har hämtat inspiration ifrån Laos, Kambodja, Vietnam, Singapore och Marocko. Resultatet har blivit franska klassiker i en modern crossover med nytänkande smakkombinationer. Det exklusiva utbudet av skaldjur (vilket är något av Mister French signum) behålls och här kommer man att jobba ännu mer aktivt med att enbart servera det absolut bästa på marknaden i säsong från de mest exklusiva av leverantörer. Alla rätter på menyn serveras enligt devisen ”sharing is caring”, små serveringar i mindre storlekar för att alla kring bordet ska ha möjlighet att kunna prova olika smaker och maträtter. Mister French kommer också att introducera en ny serveringsprocess där gästen till viss del är involverad i matlagningen tillsammans med kocken. Små kolgrillar med lavastenar kommer vara utplacerade på borden där gästerna själva grillar sitt kött eller fisk efter önskemål. Målet har varit att skapa en familjär, avslappnad ””hemma hos känsla” där gäst, kock och servis till större del integrerar med varandra och där restaurangbesöket blir en upplevelse. – Vi är lite trötta på konceptet förrätt, varmrätt och efterrätt. Vi tycker det är trevligt när något händer på bordet och att man får något att samtala och enas kring. Idén fick jag när jag lagade mat hemma med mina vänner och vi gjorde tempura a’la minute. Dock måste tilläggas att gästen ej ska behöva tillaga sin middag själv, utan avsluta köttet och fisken och få ta del av processen, berättar Thomas. Ett receptexempel – Mister French – Calamares Marseille Grillad pulpo, friterad bläckfisk, tomat, oliver, kapris och rouille Ingredienser: 240 g pulpo (bläckfiskarmar) , kokta mjuka 80 g bläckfisktuber, strimlat 20 g rismjöl 2st plommontomater 2 msk kapris, grovt hackad 2 msk svarta urkärnade nizzaoliver, grovt hackade 10 g rivna vitlöksklyftor 40 g friterad kruspersilja 0,5 dl olivolja 2 msk citronjuice 20 g röd paprika, rostad 5 g röd chili, hackad ½ pkt saffran 2st äggulor 1 msk champagnevinäger 10 g rivna vitlöksklyftor 1 tsk piementopulver 0,5 dl olivolja 1,5 dl matolja Tillvägagångssätt: Rouille: Rosta paprika och röd chili i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter (tills mjuka) och låt svalna. Fräs sedan i olivolja med saffran, piementopulver och vitlök. Mixa slät i kannmixer och kyl ned. Mixa äggulor, paprika mixen med champagnevinäger, tillsätt sedan försiktigt matoljan. Tärna tomaten, rosta i ugn på 200 grader i ca 4-5 min, kyl ned och blanda sedan med kapris, oliver, riven vitlök, olivolja och citronjuice. Smaka upp med salt och svartpeppar. Bläckfisk: Grilla bläckfiskarmarna (pulpo) hårt på hög temperatur så dom blir riktigt krispiga, salta och peppra och skär sedan i 0.5 cm skivor. Vänd den strimlade bläckfisken (bläckfisktuber) i rismjöl och fritera på 175 grader, tills krispigt, salta. Servering: Lägg tomatröran i mitten på tallriken, arrangera rouillen runt om, lägg den grillade bläckfisken ovanpå, toppa sedan med friterad bläckfisk och friterad persilja.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING