Hem Vinvärlden Mogen pinot noir från Sancerre – Gitton’s 2000 Les Herses Silex

Mogen pinot noir från Sancerre – Gitton’s 2000 Les Herses Silex

av Livets Goda

Namnet Gitton klingar bekant va? Husets vita Sancerre Les Belles Dames har hängt med bolaget sedan 1970-talet och högst sannolikt så har de flesta av oss druckit vinet någon gång. Firman kom igång efter andra världskrigets slut när sauvignon blanc från Loire startade sin resa mot mer kommersiell framgång. Bakom sig lämnade konsumenten de sötare vinerna och istället stod det bland annat krispig sauvignon blanc och torr Champagne på inköpslistan.

Någonstans längs vägen, sannolikt i början av millenniet, så sviktade sauvignon blanc i popularitet. Kanske blev det för mycket av det goda, särskilt från det vi kom att benämna nya världen och då i synnerhet Nya Zealand där druvan blev synonym med igångsättandet av landets vinindustri. Lite synd om Loire kan man tycka som fortsatte producera sina mindre yppiga, mer stenosande viner utan övertydlig aromatik.

Mitt i all sauvignon blanc så har emellertid Sancerre-producenterna lyckats pressa in några rader pinot noir, i lägen där druvan når den nödvändiga mognaden. Nämnda Gitton har ett par lägen där antingen flinta eller kalksten dominerar och skänker olika uttryck. Les Herses-läget, planterat redan i början av 1940-talet och där de yngsta rankorna är från 1960, är den flintarika jordmånen – silex. Läget är östvänt och ligger på drygt 200 meters höjd. Druvorna blir antingen till det röda vinet eller/och en rosé – årgången avgör. Efter ståltanksjäsning vilar det röda vinet i minst ett och ett halvt år på fat, ibland upp till två år.

2000 Sancerre Les Herses har nu landat i Sverige, ett vin som inlett sitt artonde år. Regionen var, innan vinlusens framfart under 1800-talets andra halva, de facto ett rödvinsområde men olika faktorer styrde i riktningen mot sauvignon blanc vid omympningarna av rankorna. Så vitt fick appellationsstatus först, 1936, medan de röda erhöll det först 1959.

Det hör knappast till vardagen, att redaktionen provar mogen pinot noir från Sancerre, så givetvis bänkar sig panelen för att få Gitton’s 2000 Les Herses Silex serverat blint.

2000 Sancerre Les Herses Silex, Gitton

Ok, färgmässigt så pekar vinet med sin tegelröda transparenta nyans mot mognad. Och visst bekräftas det också i bouqueten som startar med en hel del fuktigt läder, undervegetation och kryddigt mogen, integrerad ek. Luft gör vinet gott och snart är det istället saftiga jordgubbar med ett par körsbär vid sidan om som blommar ut. Eken är relativt markerad men har ändå integrerats fint, säkerligen ett signum av preferenserna vid millenniets start. Det uppvisar en hel del mineralitet i form av rökighet och så dyker det upp ett par blomsterstjälkar också. Smårobust bouquet men utan tvekan fullpackat med charm. I gommen ett smeksamt vin med fina mognadsnyanser men även en del röd frukt, uppfriskande syra och liten körsbärskärvhet. Tanninerna är mogna och få, men tillräckliga för att ge ett visst djup. Kryddighet från eken matchas fint med jordigheten.

Livets Goda-panelens samlade intryck: 91 LGP

Vad säger man? Det här är kul på riktigt och lite imponerande är det allt att vinet vid omprovning nästföljande dag håller ställningarna och inte faller ihop på något vis. Det är inte Bourgogne – tack och lov – utan har sin egen identitet och onekligen så vidgar det vyerna.

Importör i Sverige: Vinunic AB

Länk till vinet som kostar 299 kr och ligger i beställningssortimentet finner du här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING