Hem Whisky & Bourbon Mognad och pondus – Ardnamurchan 04.21:03

Mognad och pondus – Ardnamurchan 04.21:03

av Anders Enquist

Ardnamurchan Distillery började så sent som sommaren 2014 att producera single malt och har trots på denna kort tid blivit omtalade för sin kvalité. Destilleriet ligger spektakulärt beläget på stranden vid Loch Sunart och bakom detta destilleri hittar vi ägarna till Adelphi Distillery.

Den 30:e september lanseras Ardnamurchan 04.21:03, vilken vi redan nu kunnat prova. Koden i namnet refererar till månaden, året och batchen för denna single malt lanseringen.

Receptet är uppbyggt på en 50/50 fördelning mellan rökig- och orökig sprit, 65 procent har lagrats i bourbonfat och resterande del i sherryfat. Inga färgämnen eller kylfiltrering har tillämpats. Totalt har 17 502 flaskor producerats

Ardnamurchan 04.21:03, 46,8%

Att detta destilleris whisky blivit så aktat omtalat så snabbt ter sig naturligt. Det finns ett oerhört elegant flow och grepp, och den här whiskyn som släpps 30 september är den fjärde AD buteljeringen. Trots sin ungdom är det en whisky fylld med pondus och mognad i sitt uppträdande.

Mixen av rökig och ickerökig sprit är ytterst välbalanserat, liksom den utsökta lätt mintade fudge och vaniljsötma som sitter i linjen. Finlemmat kryddbett ligger fint i den snyggt lakritssältade citrus, körsbärs och äppelhintade fruktigheten. Det är rent och stiligt från spritiga ”avgaser” och fathanteringen är oerhört välstämd. I det omfångsrika avslutet uppstår ett smått vinöst silkigt grepp som håller sig kvar länge och nyanserat.  Vad månne detta bli framöver?

94p

Ardnamurchan 04.21:03
Nr 40995 (700 ml), 598 kr
Highlands, Skottland

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING