Mont-Redon - en kärleksförklaring till fantastiska viognier

Niklas Jörgensen 2 Jul, 2019
Vin Vi har alla våra favoritdruvor och bland de gröna så hör jag till grupperingen som är extra svag för aromatiska sorter. Dit hör en av världens tuffaste druvor att odla, viognier, och när man lyckas med denna så är det ganska unikt i sitt uttryck. Jag kan bli glad ända in i själen av en lyckad viognier och därför var det extra kul att träffa superklassiska Château Mont-Redons vinmakare Pierre Fabre förra året och höra honom återge samma kärleksförklaring till druvan. Dags att prova Châteauneuf-du-Pape-producentens vita Côtes-du-Rhône med härligt hög dos av viognier!

Viognier har en relativt låg naturlig syra vilket såklart kan ställa till det i en varm region som södra Rhône. Ändå ville Pierre att druvan skulle dominera vinet och gav den majoritet i blenden och där grenache blanc fick backa upp. Första försöket var 2017 och det har han nu följt upp med en än mer lyckad 2018!

Niklas om 2018 Mont-Redon Côtes-du-Rhône Réserve Blanc
Gillar du färska aprikoser? Cantaloupemelon? Då lär du älska det här vinet för det är precis vad som kikar fram i den nya årgången av Mont-Redons Côtes-du-Rhône! 

"Då lär du älska det här vinet..."

 Redan i förra årgången skruvade vinmakaren Pierre Fabre på formeln till denna Réserve och höjde dosen av den högklassiga och aromatiska viognier och vi gillade det skarpt. 2018 fortsätter i samma spår och bjuder på ett härligt flörtigt uttryck i doften med just aprikos, cantaloupe men även kryddiga anslag, citrus och blommig örtagård finns med i bilden. Renheten och fräschören är smakens signum och det är just dessa egenskaper som gör det så personligt för viognier är ingen druva som gömmer sig längst bak i raden.

"...det är ett vin du verkligen vill dricka i sommar..."

Skalstramhet, citruszest och persikor finns även med bland intrycken och det är ett vin du verkligen vill dricka i sommar till din grillade, lite matigare fisk. Dessutom hur gott som helst på egen hand!

Intrycket: 88 LGP

2018 Mont-Redon Côtes-du-Rhône Réserve Blanc
Mont-Redons vita finns i närmre 90 Systembolagsbutiker, har artikelnummer 2813 (13,5 %) och kostar 115 kronor. Till övriga beställer du vinet utan extra kostnad.

Till Systembolaget >>


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet