Monte Meão Vinha dos Novos - septembernyhet från Douro

Niklas Jörgensen 7 Sep, 2018
Vin Quinta do Vale Meão är ett namn som inger respekt inte bara i Portugal numera utan även på en internationell scen. En förtjänst som helt och hållet kan tillskrivas Francisco Javier de Olazabal, barnbarnsbarn till Douros stora namn på 1800-talet - Dona Antonia Adelaide Ferreira. Livets Godas Anders Enquist och Niklas Jörgensen träffade senhor Olazabal i Douro i våras och idag lanserar egendomen ett av sina mest intressanta projekt i Systembolagets 'små partier'-släpp - 2014 Monte Meão Vinha dos Novos.

Luisa & Vito

Francisco Javier de Olazabal presenterar sig för oss men säger att det räcker ni kallar mig Vito, som han i Corleone-filmerna. Det skiner om honom och det märks genast i rummet - vi hänger med övriga gänget av de så kallde Douro Boys - att det finns en enorm respekt för honom. Hans dotter Luisa är också med och hon har också blivit en viktig del av familjeföretaget.

Precis som fallet är i Frankrike så kan Portugals arvssystem snabbt bli invecklat där väldigt många äger väldigt lite vardera. Konflikten är alltid nära och styret kan lätt få sig en törn eller två när många viljor ska tillgodoses. Vito Olazabal ärvde sin del av Quinta do Vale Meão men började ett envetet arbete, när resurser fanns, att köpa upp bit för bit av den gamla familjeegendomen tills han tre decennier senare lyckats förvärva rubbet. Och det är också under 1990-talet som egendomen börjar göra sig ett namn, då på bordsvinssidan och inte inom den mer förväntade kategorin, starkvinet.

Tillsammans med övriga familjer i Douro Boys, som Quinta Vale Dona Maria, Quinta do Crasto, Niepoort och Quinta do Vallado, så arbetade man tillsammans för att stärka bilden av det icke förstärkta vinet från Douro som först fick sin egen DOC i slutet av 1970-talet. Vitos viner höll sig på den eleganta sidan och har stannat där sedan starten och de är idag bättre än någonsin. Erfarenheten har gjort sitt onekligen.

Den gula inringningen till vänster, det är Vinha dos Novos i Douro

Det har gjort att man tillåtit sig själva att experimentera desto mer, när självförtroendet finns där. Monte Meão är precis detta och dagens släpp av 2014 Vinha dos Novos är ett druvrent vin på touriga nacional från en enskild knappt fyra hektar stor vingård planterad 1997. Skillnaden mot just Quinta do Vale Meão är att Monte Meão inte är en blend av alla druvor som dalen erbjuder, eller en blend av varierande jordmån utan här vill man istället uttrycka en specifik jordmån, druva eller vinifikationsteknik. I nämnda vins fall så är det då granitdominerad jord och en druva, drottningen av Portugal.

2014 Monte Meão Vinha dos Novos, Quinta do Vale Meão (artikel 95866, 299 kr)

Här möts vi av drag typiska för druvan och som gärna accentueras innan rankorna uppnått riktigt hög ålder; tänk violer, svarta körsbär men också ett stänk björnbär. I bakgrunden lirar de torkade örterna, en touch av söt lakrits, mylla, torkad halm och tobak. Inbjudande onekligen men inte utan djup. Och för den som följer huvudvinet från Quinta do Vale Meão så är denna stil mer avvikande - i positiv mening, Även i gommen en stil som alltmer vinner terräng i Douro; den mer transparenta där allt inte är bombastiskt och hårt ekat utan istället är det mer saliverande syra, svalare frukt och sirliga tanniner som skänker ryggrad och fräschhet. Ändå finns djupet där, den lilla rökigheten och den mörka frukten skvallrar om flera års positiv lagring. Onekligen ett lyckat exempel på touriga nacional som står på egna ben - en druva som många annars anser bör blandas ut för att inte bli för kraftfull, tanninrik och robust. Vitos gäng visar att det visst går.

Redaktionens intryck: 92 LGP


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet