Möra revbensspjäll: Saftigt och mört lamm i världsklass från Röda Ladans Gård tillsammans med anrik cognac från Rémy Martin. Vi adderar en elegant söt sås, rik på citrus och middagen är serverad. Svårare och definitivt godare blir det inte än så här.
Möra revbensspjäll – Ingredienser för 4 personer
LAMMET
1,5 – 2 kg lammrevbensspjäll (vi använde lamm från Röda Ladans Gård)
1 stor lök, hackad
3 morötter, skivade
3 vitlöksklyftor, krossade
2 lagerblad
1 tsk hel svartpeppar
Salt
1 msk olivolja
GLAZE
1 dl honung
3 msk sojasås
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 tsk malen spiskummin
CITRONSÅS
0,5 dl vitt vin
0,5 dl cognac
2 dl kalvbuljong
1 dl strösocker
0,5 dl rödvinsvinäger
1 msk honung
100 g smör
Skalet fint rivet från 3 citroner
Salt
Peppar
Olivolja
Så här gör du
LAMMET
Förvärm ugnen till 220 grader med grillfunktion. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull och täck med vatten. Tillsätt lök, morötter, vitlök, lagerblad, svartpeppar och salt efter smak. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda i minst 1 timme, gärna 90 minuter. Köttet ska vara riktigt mört. Under tiden revbensspjällen bräseras kan du förbereda glazen. I en skål, blanda ihop honung, sojasås, dijonsenap, tomatpuré och spiskummin. När revbensspjällen bräserats klart, lyft ur dem ur buljongen och låt dem svalna något. Skär spjällen i portionsbitar så att man får ett ben var. Pensla revbensspjällen generöst med glazen på båda sidor.
Placera revbensspjällen i en ugnsfast form och grilla i ugnen i ca 15-20 minuter tills de får en läcker yta.
CITRONSÅS
Reducera ihop vin, cognac och kalvbuljongen under 10 minuter i en kastrull. Under tiden gör du en karamell i en kastrull på socker, rödvinsvinäger och honung. Det gör du genom att vispa alltsammans till sockret är smält och såsen bubblar upp. Blanda ihop med reduktionen och river ner citronskalen – ställ åt sidan och montera ner smöret under vispning. Såsen är väldigt söt utan tillbehör men låt dig inte luras utan låt den vara så. Servera spjällen på ett fat och ringla rikligt med citronsås över. Klart!
Rémy Martin XO 40%
Nr 80101 (700 ml) 1 749 kr / 97p
XO i RM´s fall innebär att vi har en lagring i Limousine ek på mellan 12-37 år. Fruktbasen är Grande Champagne och Petite Champagne och vi landar i en tidlös cognacs zon. XO är en vän som följer dig hela livet, det är en cognac som aldrig blir vare sig för modern eller omodern. Kostymen sitter alltid vackert, och gången är elegant och smidig med pondus i stegen. Väldoftande ekfat med ansenlig ålder på nacken och den fint mogna och nobelt kryddade fruktigheten med toner av apelsin, äpplen, dadlar, sultanrussin, inbäddat i smakfullt karamelliserade nyanser med inslag av mörk kola, vanilj och choklad. I avrundningen smäktande tobaksvindar med vissa violetta drag. Det är en vacker skymning.
Kombinationen
Den eleganta Rémy Martin som ger oss apelsin, äpplen, dadlar och sultanrussin möter perfekt det saftiga och möra lammköttet. Vi har en fin mild sälta i lammet som harmoniserar vackert med de karamelliserade nyanserna i cognacen. Svenskt lamm och cognac. Storslaget!
Cognacen finner du på Systembolaget HÄR