Hem Vinvärlden Morador – den perfekta följeslagaren till paella!

Morador – den perfekta följeslagaren till paella!

av Niklas Jörgensen

Chardonnay står högt upp på min lista över favoritdruvor, förmodligen tronar den på förstaplatsen, och förklaringen är enkel. Druvan som i sig självt har en relativt neutral profil berättar istället och på ett oslagbart sätt vart den vuxit och vilka de givna förutsättningarna är på respektive plats. I regionen Navarra i norra Spanien är inslaget av kalksten i jorden betydande, precis som i chardonnaydruvans hemvist Bourgogne, och det skänker vinerna ett härligt kryddigt fäste i gommen – något som definitivt märks i den läckra Morador från producenten Bodegas Agronavarra!

Niklas om 2018 Morador Chardonnay

En riktigt charmig spansk chardonnay med inbjudande nyanser av saftiga persikor, gråpäron och honungsmelon där fatkryddigheten i bakgrunden skänker visst djup åt frukten. Smaken känns klassisk i avdelningen ekad chardonnay men här görs det med stil och fräschör i centrum samtidigt som Navarra-regionens kalkrika jord ger vinet den där skönt kryddiga eftersnärten som är så typisk för jordmånen. Avslutar stramt och torrt med citrushintar och stenfrukt. Skön och personlig chardonnay från en region som hamnat lite i skymundan trots dess uppenbara kvalitet!

Intrycket: 87 LGP*

Vinets smakrikedom erbjuder ett smörgåsbord av matchningar men bäst gör sig Morador till sommarens grillade fisk, en klassisk Caesarsallad eller till paella där du ger havets frukter stort utrymme – ekad spansk chardonnay är nämligen mitt i prick till den saffransdoftande spanska risrätten.

Morador har artikelnummer 6017 och en flaska (75 cl, 13,5%) kostar 89 kronor. Vinet finns i drygt 250 Systembolagsbutiker.

Till vinet HÄR >>>

  • 87 LGP = Bra kvalitativt vin
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING