Hem Vinvärlden Morgondagens lansering av nyheter på Systembolaget provade

Morgondagens lansering av nyheter på Systembolaget provade

av Livets Goda

Provade nyheter i det Fasta Sortimentet med lansering första juni

(Provade nyheter som inte håller tillräckligt hög nivå enligt Livets Goda finner ni med betyg i ”Nytt på Systembolaget” här i Vinoteket)

ALKOHOLFRITT

Leitz Eins Zwei Zero Rosé
Tyskland / J.J.Leitz Gmbh / 750 / 19010 / 69 / 85 LGP
Helt okej vinsmak för segmentet med röda bär, citrus och snyggt syrlig fräschör. God och korrekt smak och om du nu inte kan eller vill dricka vin – så absolut.
Johan Lidby Vinhandel AB

Peroni Libera
Italien / Birra Peroni / 330 / 1191 / 13,9 / 85 LGP
Maltsötma med inslag av honung, ljust bröd och citrus med en diskret beska i eftersmaken. En alkoholfri öl som gör sitt jobb.
Multibev AB

Aldea 0,0 White
Spanien / Aldea / 750 / 19005 / 50 / 86 LGP
Äppeltoner med örter, libbsticka, florala inslag och tallbarr med låg syra och tropiska frukter. Ett gott alternativ i genren!
Vinia Sweden AB

Lautus Savvy White
Sydafrika / Holder Vineyard & Wines Ltd / 750 / 19007 / 59 / 85 LGP
Något tropisk näsa som backas upp av syrlig citrus och stenfrukter. Torr och fruktdriven smak med citrussyra och viss druvkänsla. Ett högst anständigt alkoholfritt vitt.
Moestue Grape Selections AB

CHAMPAGNE

Diebolt-Vallois Prestige Brut
Champagne / Frankrike / Diebolt-Vallois / 750 / 7723 / 389 / 90 LGP
Chardonnaysmörig ton inleder, tillsammans med sötsyrliga citrusfrukter, blomster, gröna/gula äpplen och en briochehint i den unga, rena frukten. En god inledning som i smak bibehåller det första goda intrycket: florala hintar av vita blommor, äpple, citrus och grapefrukt. Det finns överlag en krämig och ursprungstydlig struktur med stor fräschör, fin skärpa och bra balans och vi landar i facket ”högklassig smash´n´grab champagne”. Det tacksamma prisläget gör ju inte heller ont så det är liksom bara att handla på sig lite extra buteljer.
Prime Wine Sweden AB

Guldkula Premier Cru
Champagne / Frankrike / Chanoine Frères / 750 / 73077 / 299 / 90 LGP
Trots att chardonnayn inte spelar förstafiol här så gör den sig tydligt och snabbt tillkänna i doften med nougatnötiga och brödiga toner, skolkrita samt ett fint lime- och citrussyrligt instick. Med temperering så tar däremot de blommiga nyanserna vid och ett stänk röda äpplen indikerar att det här nog är en matvänlig champagne, något som smaken bekräftar. För här bjuds det skalstram stenfrukt, fin fyllighet och en torr känsla med limesyrligt fäste i en pigg och fräsch stil som klingar av rent i eftersmaken. En försiktig rostad ton kompletterar. Kanske man kunde önskat mer längd men det kompenseras å andra sidan av det i övrigt så positiva intrycket.
Vinoliv Import AB

Livets Goda provar några viner från Flaskposten.eu
Baserat på mer än 25 års erfarenhet av den internationella vinhandeln så har Flaskposten glädjen att presentera viner från små och mindre kända producenter, framförallt från Bourgogne. Livets Goda har här provat ett urval av dessa viner, vilket ni kan läsa om i artikeln här >>


Moët & Chandon Ice Impérial Demi-Sec
Champagne / Frankrike / Moët & Chandon / 750 / 77338 / 449 / 83 LGP
Gulfruktig stil med skolkrita och ostronskal i doften följs upp av en tydligt markerad sötma i smaken som upplevs något avslagen. Stenfrukter och fina bubblor gör sitt för att lyfta vinet men intrycket är ändå det av en Champagne inte lyfter.
Moët Hennessy Sverige AB

MOUSSERANDE VIN

Clairette de Die Organic Clairette de Die
Frankrike / Jaillance / 750 / 7939 / 99 / 87 LGP
Aromatisk och parfymerat blommig med inslag av jasminte, tropiska frukter och honung. En fräsch butelj som är ett gott alternativ till moscato d´asti. Gott
janake wine group AB

Casteloro Prosecco Organic Extra Dry
Prosecco Treviso / Italien / Fields Wine Company AB / 750 / 79377 / 89 / 86 LGP
Casteloro är en charmig, rakt på sak-Prosecco där de önskade markörerna är på plats. Som den fina päronfruktigheten, apelsinskalen och den vitblommiga nyansen. Vidare försiktiga mineralinslag som förstärker fräschören. I gommen – rena nyanser av gula frukter, stenfrukt och örtighet avlöser varandra och så finns den där lilla avslutande beskan som man gärna vill ha i sin Prosecco. Bubblorna är livliga men aldrig aggressiva och syran uppfriskande. Allt som allt, en vardagspärla som gillas och som dessutom drar åt det torrare hållet vilket ökar användningsområdet.
Fields Wine Company AB

Livets Godas Nyhetsbilaga #132 är nu ute!

Juni innebär fasta lanseringar på Systembolaget och dessa produkter läser du om här. Dessutom provas drycker som kvalat in från beställningssortimentet, viner ur detsamma samt en massa andra drycker som redaktionen nyligen bedömt.

Därutöver såklart också lite fokus på diverse sprit samt en artikel om lagring av vin där vi fokuserar på en Chablis som fixar 30 år! 

Nyhetsbilagan köper du via vår hemsida för 39 kronor och länk finner du
2017 är en årgång som bjuder på generös frukt vilket är ett resultat av en varmare växtsäsong; något som Cigalus hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de solmogna, färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av svarta körsbär, blåbär och vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och nymalda kaffebönor kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett oerhört inbjudande doftspektrum i glaset. Likaså smakmässigt så märks ungdomen men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan tät frukt, syra och tydliga men inlindade tanniner. Och vi gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som djupet är där och ursprunget i vinet får säga sitt. För finalen andas torrt mineraliskt bygge där kryddan kliver fram fint och det hela blir mycket harmoniskt, balanserat och inte minst urläckert. Kraft och finess förenat helt enkelt!
Ward Wines AB

2017 Gevrey-Chambertin La Justice
Bourgogne / Frankrike / Domaine René Bouvier / 750 / 5395 / 479 / 90 LGP
Modernt anslag med ekkryddighet, en hint av stjälkar och mörkare skogsbär från en varmare årgång. Generös, lätt solvarm smak med tydlig ek och lite mindre av ursprung. Likväl gott men söker du Gevrey-Chambertin så kanske detta inte är din kopp.
We & Wine AB

2015 Enzo Bartoli Barbera d’Asti Superiore
Barbera d’Asti / Italien / MGM S.r.l / 1500 / 79600 / 269 / 89 LGP
Magnumflaskan hälls blint och provningspanelen noterar snabbt en generös solmognad. Det är mörk frukt, svarta körsbär och plommon, och dessa får uppbackning av violpastill och nyanser från fatlagringen i form av mörk choklad och kryddhylla. I gommen bjuds likaledes omfamnande intryck i form av ett saftigt fruktfäste med viss sötmarondör, silkiga tanniner och ett lätt fatkryddigt bett som följer med i den ganska långa eftersmaken. Det omedelbara intrycket är det av ett vin som många lär uppskatta, än mer till mat, och den fiktive Enzo gör verkligen inte bort sig i magnumformatet som är lite vassare och har den lilla extra nyansen jämfört med normalstor flaska.
Independent Wine Company AB

2017 Nerello Mascalese
Sicilien / Italien / La Trinacria Corporation S.r.l / 750 / 2379 / 99 / 87 LGP
Syrliga körsbär och lingon i en stramt torr och kryddig stil. Det finns ett mörkt anslag över vinet, som överlag är en trevlig pjäs från Sicilien. Vinner på luftning.
Quaffable Wines Sweden AB

2018 La Corte del Pozzo 
Bardolino / Veneto / Fasoli Gino / 750 / 2340 / 89 / 87
Så himla kul att Bardolino levererar! Skönt bärflörtig, rökig vinbärsfrukt och smultron i lättsam stil men ändå med visst djup i all älskvärd törstsläckarstil.
Terrific Wines

2017 Dark Side of The Moon Shiraz
Clare Valley / Australien / Claymore Wines / 375 (750) / 2736 / 119 (199) / 86 LGP
Eukalyptus, svarta vinbär och krydda i en ursprungstydlig stil. Saftig struktur med viss sälta i en transparent stil. Neutralt men stabilt.
Quaffable Wines Sweden AB

APERITIF

Glöet White Sparkling Sangria
Spanien / Custom Made Drinks AB / 750 / 82395 / 79 / 87 LGP

Lemoncurd med apelsinskal, ört och ingefära som ger en känsla av marmelad som inte är dum alls. Det är ganska fräscht, läskande och lättsamt. Härligt befriad från sötma och en viss stram ton finns dessutom. Kul inslag och tacksam alkoholprocent (8 procent). Okomplicerad och gott – vi tar det för vad det är, och vi är lite ”suckers” här.
Moestue Grape Selections AB

SAKE

Ile Four Yuzu
Japan / Umenoyado Brewery / 500 / 191 / 189 / 91 LGP
Fräsch, aromatisk och god citrussmak med hela spektrat ur yuzuns innehåll. Trögflytande på bästa vis med balanserad sötma, som snörper ihop fint i efterspelet. Fenomenal att dricka som den är med isbitar, men också en god partner i olika drinkblandningar med diverse sprit och/eller mousserande drycker. Riktigt gott!
Mission Wine & Spirit AB

ÖL  

How to Tear Down This Wall Raspberry
Sverige / This is HOW Brewery / 330 / 1620 / 19,8 / 92 LGP
Jodå, här finns det hallon, syrliga sådana, men i en relativt stram stil som aldrig blir parodisk. Vetesmaken leder vägen, får sällskap av örtighet, gräs, rabarberblad och hallon samt en syrlighet och skönt torr eftersmak. En lättviktare med låga procent, men här lyckas bryggare Gustaf ändå få in gott om smak. Väldigt lätt att gilla, inte minst för renheten. En gomrensare.
Cask Sweden AB

Vill du läsa mer om This is HOW Brewery och deras öl? Se fokusartikeln här;
How to bullshit a bullshitter >>


Hazy Bulldog APA
Sverige / Gotlands Bryggeri / 330 / 81359 / 21,9 / 91 LGP
En snygg American Pale Ale med bra djup i frukten och som får oss att tänka aprikos och allehanda citrusfrukter. Lite brödiga nyanser och en perifer touch av granskog kompletterar. Den något högre styrkan passar fint med generös fruktighet och skänker en relativt fyllig gomkänsla åt det hela. Beskan balanserar upp och adderar till fräschören. Krämigt fin mousse.
Spendrups Bryggeri AB

Nytt från Gotlands Bryggeri – en APA och en NEIPA
Läs artikeln här >>

 

Saison d’Etre
Sverige / STHLM Brewing Co. / 750 / 1617 / 67,9 / 91 LGP
Skönt brända pilsnertoner tillsammans med syrligt vete med citron, tobak och blommiga inslag. Fin krydda, balanserad beska och torrt avslut. En god och välgjord saison.
Sthlm Brewing Co AB

Orval
Belgien / Orval / 330 / 1650 / 29,9 / 90 LGP
Kola och sirap tillsammans med en rostad nyans och nyanserad beska. Vidare finner vi fallfruktsäpplen med sälta i en balanserad och behaglig stil med krydda och långt efterspel. Perfekt till ost misstänker vi. Funkigt skön!
Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Go to India Pale Ale
Tyskland / Stone Brewing Co / 330 / 88742 / 14,9 / 90 LGP
Granskog och tallbarr med citrus, fläder, grapefrukt och sauvignon blanc-känsla. Torrt fyllig med balanserad beska. Trivsamt skum och mjuk i gommen. Vidare kryper en viss krydda på i det torra avslutet.
Cask Sweden AB

Beavertown Gamma Ray APA
England / Storbritannien / Beavertown Brewery / 330 / 82627 / 30,9 / 89
Fruktdriven APA där särskilt den färska aprikossylten är framträdande och får sällskap av citrus och brödighet. Nertonad beska i smakprofilen, lättare kropp och läckra bubblor. God.
Spendrups Bryggeri AB

Comet Wheat Lager
Sverige / Brutal Brewing / 330 / 1300 / 14,9 / 87 LGP
Hyffsat fyllig, hyffsat besk, hyffsat fruktig – helt enkelt en ganska god öl som inte sticker ut, men gör sitt jobb. Välbryggd.
Spendrups Bryggeri AB

Titus Saltaire
Storbritannien / Saltaire / 500 / 1364 / 22,9 / 86 LGP
En bitter med fina karamelltoner, behaglig beska, aprikos och brödighet, tillsammans med kryddhylla i balans. Stram och torr med godkänt efterspel, om än något tunt och kort.
Vinia Sweden AB

ROM

Angostura 1919
Trinidad / Angostura / 700 / 504 / 429 / 91 LGP
Angostura 1919 får till både sin vers och refräng ytterst väl och melodin lämnar aldrig denna rom. Det är en konst att få till något som känns så okomplicerat och omedelbart men samtidigt så bra och komplext. Texturen är rund och fyllig med en balanserad sötma där allt ges spets med en konstant närvarande kryddighet sprungen från bourbonfaten. Doft- och smakinslagen radar upp sig snyggt; mörk choklad, toner av muscovadosocker, en touch marsipan, torkad frukt, sultanrussin, fudge, citrusfrukt, fikon och en diskret nötarom, allt mycket väl integrerat och balanserat med varandra. Den här tar vi likväl i sin ensamhet med cigarren/cigarillen inom räckhåll eller som avec till desserter och choklad. Angostura 1919 huserar måhända i ett lågt prissegment men i dryckesupplevelsen spelar den i den högre ligan och har som alltid en självklar och rättmätig plats i romhyllan.   
Hermansson & Co AB

Vill du läsa mer om Angostura, dess historia och produkter?

Du som Premiummedlem kan ladda ner Whisky & Bourbons Angosturaspecial här >>

 

TEQUILA 

Olmeca Altos Reposado
Mexiko / Colonial de Jalisco / 700 / 86089 / 299 / 90 LGP
Diskreta fat med peppar, torra kryddor, gräsörtiga agaveinslag med citrus och fint bett. Avslutet är långt och kryddigt utan sötma. Balanserad, komplex och mycket god.
Pernod Ricard Sweden AB

SPRIT 

AB Stockholms Bränneri Dry Gin
Sverige / Stockholms Bränneri / 500 / 39000 / 292 / 89 LGP
Fina enbärstoner med rik, aromatiskt struktur och robust karaktär. I citrusen finner vi svaga inslag av gurka, tillsammans med rosépeppar, örter, krydda och enbär. Helt okej med god smak.
Stockholms Bränneri AB

Anthon Berg Liqueur
Danmark / United Drinks / 500 / 82070 / 189 / 89 LGP
Fyllig textur med mandelmassa, kardemumma och tydlig Anthon Berg choklad. Vidare finner vi lite skogshintar i form kåda, tallbarr tillsammans med spritindränkt körsbär samt vindar av punsch och arrak. En drickbar efterrätt som är mäktig men med en försiktigt, läcker bitterhet som ger lite fräsch polish. Barnsligt gott!
Chris-Wine AB

WHISKY/BOURBON

John Medley’s Kentucky Straight Bourbon
Kentucky / USA / Medley’s Whiskey International GmbH / 700 / 5697 / 259 / 86 LGP
Honungskolig näsa, något spritig, lätt och aningen utan sting. Tydliga majstoner, medelfyllig, mineralisk pepparkrydda, apelsinskal. Lättsamt god och ren men något bitter klang i finish.
Multibev AB

Glen Scotia Double Cask
Campbeltown / Storbritannien / Loch Lomond Group / 700 / 4665 / 449 / 86 LGP
Kryddig och markerad sötma i kombination, tillsammans med sälta och kustkänsla. En enkel, snäll och rund whisky som gör sitt jobb med fruktig struktur.
Stellan Kramer AB

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING