Hem Vintips Moscato DOC 2023 – förföriskt och nobelt mousserande

Moscato DOC 2023 – förföriskt och nobelt mousserande

av Anders Enquist

Moscato DOC 2023: Azienda Agricola Piero Gatti har ägnat sig åt produktion av Muscat-viner i över 100 år. Från början var det Piero Gattis farföräldrar, som grundade vingården i början av 1900-talet och sökte sig till Moncucco-kullen i Santo Stefano Belbo i Piemonte-provinsen Cuneo. Sedan dess har man producerat briljant moscatovin.

Den moderna vingården grundades 1988 av Piero Gatti och hans fru Rita, och sedan år 2000 har administrationen av vingården övergått till Rita och parets dotter Barbara, och blev därmed en av de första italienska vingårdarna som helt drevs av kvinnor. Idag omfattar egendomen runt 7 hektar vingårdar främst i Santo Stefano Belbo, Cossano Belbo och Nizza Monferrato.

Moscato DOC 2023

Moscato DOC 2023

Piemonte / Italien / Piero Gatti / 750 / 94876 / 169 kr / 91
100% moscato som skördas från vinrankor som planterats mellan åren 1955 och 1995, och vi har en absolut förförisk mousserande nobel och elegant sötma i ett vin som tonar med lika förföriskt blommig nektarin, äpplen, persika och aprikosnotad frukt, lätt dragen med försiktiga honungsnoter. Funderar ni över de låga 5,5 procenten så är det så att ett vackert mousserande moscatovin från Piemonte inte ska ligga högre än så, det är känt sedan gammalt.
Det låter måhända klyschigt, men vi har mycket nostalgiskt vackra melodier här att njuta av. Det är bara att stämma in.

Vinet finner ni på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING