Moscofilero, en grekisk högklassig druva

Skouras är en av de främsta på moscofilero och den idag drygt 30 år unga firman har tagit druvan från att ha varit främst en blending partner till att stå på egna ben, med bravur. Moscofilero är däremot inget lätt druva att jobba med. Dels för att den riskerar att sticka iväg i alkohol men också för att skördeuttagen kan bli väl generösa. Och till råga på allt så gillar den inte allt för varmt klimat.

Ändå är moscofilero unik för Grekland och idag en druva som växer i popularitet, mycket på grund av Skouras och en handfull övriga producenter som lyckats tämja moscofilero. Vad man främst gjort är att inse den trivs bäst på hög höjd, många vingårdar ligger på 500-600 meter och då kan man få in mer cirkulation också i vingårdarna och dämpa värmen. Skouras har idag rankor med ansenlig ålder vilket naturligt håller nere skördeuttaget utan större behov av så kallade gröna skördar där klasar klipps bort under sommaren för att låta kvarvarande få mer koncentration.

2016 Moscofilero, Domaine Skouras, Peloponnesos

Här möts vi av en ljust gul färg, snudd på vattenklar. I doften ett charmerande och inbjudande vin med återhållsamma, svala toner av blomsteräng, örter, vit persika, ett stänk lime och våta stenar. I gommen är det ungdomligt livligt men ändå harmoniskt och med såväl struktur och viss täthet. Syran är snyggt markerad och har lite av det elektriska i riesling och den svala gula frukten bjuder på viss tropik samtidigt som det smyger sig in en nästan pepprigt kryddig ton. Klingande rent aromatiskt avslut.
Ett ytterst personligt vin och för den med fäbless för aromatiska men återhållsamma druvor lär gå igång på Skouras moscofilero. 2016 ligger i beställningssortimentet och kostar 159 kr. Länk till vinet här. Även om vinet är strålande i sin ungdom så vinner det ytterligare djup med ålder och utvecklas under tre-fyra år.

Livets Goda-panelens intryck (blindprovat): 89 LGP

Importör av Skouras: O.Wines