Möt Matias Riccitelli

Livets Goda 5 Dec, 2018
Vin Resor, fest, familj och vin, vin, vin. Allt detta möter den som följer Matias Riccitellis färgstarka Instagram-konto. Man möter en utåtriktad, välberest och modern vinmakare vars vin speglar samma nyfikenhet och livsglädje. Matias Riccitelli tar sitt vinmakeri på största allvar och han lyckas hela tiden överraska med sina malbecviner full av attityd.

Matias Riccitelli hyllas ständigt som en av Argentinas absolut mest spännande vinmakare. Välförtjänt, särskilt som han har lyckats med konststycket att stadigt öka sin produktion i takt med att han höjer kvalitén på sina viner. Idag har han en bred portfolio fylld av karaktärsfulla viner.

Matias Riccitelli är idag väl etablerad med egen vingård i Las Compuertas, Mendoza, vilken han grundade 2009. Den ligger på hög höjd, 1 100 meter vid foten av Anderna. Samtidigt är han ständigt engagerad i nya projekt. Till exempel återuppväckandet av en gammal vingård i Patagonien med druvor planterade i slutet av 1960-talet, vilken upptäcktes år 2015 och nu börjat ge resultat.

Druvorna i hans nu aktuella vin, Hey Malbec 2017, är 100 % Malbec från vingårdar i Lujan de Cuyo och Uco Valley. Druvorna plockas för hand och genomgår hård selektering före vinifiering. 70 % av vinet mognar på små cementtankar och 30 % på använda franska ekfat.

Hey Malbec 2017, Matias Riccitelli
100 % Malbec
Lansering: December
Pris 145 kr

Om Matias Riccitelli
Matias Riccitelli föddes i Cafayate, Salta, en liten by i norra Argentina där vinodling och vinmakeri genomsyrar allt, från landskapet till invånarnas liv och vardag. Han växte upp mellan Cafayate och Mendoza där han studerade och arbetade jämte sin far, den legendariske vinmakaren Gorge Riccitelli. Sedan reste han runt bland stora vinodlande länder och väl tillbaka i Argentina erbjöds han positionen som chefsvinmakare på två av Argentinas främsta vinerier, Fabre Montmayou (grundat på 1990-talet av Hervé Joyaux Fabre från Bordeaux) och Bodega Norton. Matias Riccitelli grundade sin egen vingård i Las Compuertas 2009, det högst belägna området av Lujan de Cuyo på ca 1 100 meter över havet. Där han har 20 hektar planterade med äldre vinstockar. Han arbetar också med små fristående odlare som odlar högre upp i Anderna, mellan 1000 och 1700 meter ovan havet. 2015 startade ett nytt projekt. Gamla vingårdar som upptäcktes i Patagonien. Planterade i slutet av 1960-talet.


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet