Möt Matias Riccitelli

Livets Goda 5 Dec, 2018
Vin Resor, fest, familj och vin, vin, vin. Allt detta möter den som följer Matias Riccitellis färgstarka Instagram-konto. Man möter en utåtriktad, välberest och modern vinmakare vars vin speglar samma nyfikenhet och livsglädje. Matias Riccitelli tar sitt vinmakeri på största allvar och han lyckas hela tiden överraska med sina malbecviner full av attityd.

Matias Riccitelli hyllas ständigt som en av Argentinas absolut mest spännande vinmakare. Välförtjänt, särskilt som han har lyckats med konststycket att stadigt öka sin produktion i takt med att han höjer kvalitén på sina viner. Idag har han en bred portfolio fylld av karaktärsfulla viner.

Matias Riccitelli är idag väl etablerad med egen vingård i Las Compuertas, Mendoza, vilken han grundade 2009. Den ligger på hög höjd, 1 100 meter vid foten av Anderna. Samtidigt är han ständigt engagerad i nya projekt. Till exempel återuppväckandet av en gammal vingård i Patagonien med druvor planterade i slutet av 1960-talet, vilken upptäcktes år 2015 och nu börjat ge resultat.

Druvorna i hans nu aktuella vin, Hey Malbec 2017, är 100 % Malbec från vingårdar i Lujan de Cuyo och Uco Valley. Druvorna plockas för hand och genomgår hård selektering före vinifiering. 70 % av vinet mognar på små cementtankar och 30 % på använda franska ekfat.

Hey Malbec 2017, Matias Riccitelli
100 % Malbec
Lansering: December
Pris 145 kr

Om Matias Riccitelli
Matias Riccitelli föddes i Cafayate, Salta, en liten by i norra Argentina där vinodling och vinmakeri genomsyrar allt, från landskapet till invånarnas liv och vardag. Han växte upp mellan Cafayate och Mendoza där han studerade och arbetade jämte sin far, den legendariske vinmakaren Gorge Riccitelli. Sedan reste han runt bland stora vinodlande länder och väl tillbaka i Argentina erbjöds han positionen som chefsvinmakare på två av Argentinas främsta vinerier, Fabre Montmayou (grundat på 1990-talet av Hervé Joyaux Fabre från Bordeaux) och Bodega Norton. Matias Riccitelli grundade sin egen vingård i Las Compuertas 2009, det högst belägna området av Lujan de Cuyo på ca 1 100 meter över havet. Där han har 20 hektar planterade med äldre vinstockar. Han arbetar också med små fristående odlare som odlar högre upp i Anderna, mellan 1000 och 1700 meter ovan havet. 2015 startade ett nytt projekt. Gamla vingårdar som upptäcktes i Patagonien. Planterade i slutet av 1960-talet.


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet