Hem Mat & Restaurang Inspiration: Moules frites & norrländsk cider i perfekt symbios

Inspiration: Moules frites & norrländsk cider i perfekt symbios

av Livets Goda

Det här behöver du för 4 personer
Ingredienser:
2 nät musslor
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
en bit rotselleri
1 flaska torr cider, vi valde Kiviks 7%
1 knippe bladpersilja
fiskbuljong
grädde

Frites
1 kilo färskpotatis
smör
olja
salt, peppar

Så här gör du
Börja med potatisen som du putsar men inte skalar. Skiva sedan i jämntjocka stavar. Koka upp saltat vatten och när det kokar så ner med potatisen. Låt ligga i två-tre minuter. Häll av vattnet. Blanda smör och olja på en ugnsplåt och ställ in i ugnen. När fettet är smält och varmt så ta ut och lägg på potatisen. Fördela ut över plåten och salta. Kör på hög värme, 225-250 C tills de är vacker krispiga och gyllenbruna. Det tar inte mer än 20 minuter. Rör gärna om då och då. 

Putsa dina musslor. Har du inte tiden på din sida så kan du köpa frysta med skal. Slanta purjolök, hacka vitlök och persilja samt rotselleri. Fräs upp i fett och häll sedan på cidern. Vi tog en 33 cl flaska. Addera buljong och låt puttra samman några minuter. Lägg i musslorna och koka upp tills de öppnar sig. När de är klara, ta ur musslor och låt buljongen med grönsakerna koka in samtidigt som du tillsätter en skvätt grädde och en klick smör. När reducerat så häller du åter ner musslorna och mixar.

Server musslor och frites med majonnäs och baguette.

Brännland Just Cider
Nr 83419 / 59 kr, 750 ml / 93p
Kramkalas från första sniffen i denna spirituellt fräscha och inte minst väldigt goda cider. Stor och fylligt omfamnande doft med skönt aromatiska drag av äpple och gröna päron, tillsammans med svaga nyanser av litchie och kanske även lite ananas. Sötman är stramt finessig, fruktigheten är ren, torr, elegant och syrlig och mot avslutet kliver en fin chilikrydda fram med en ljust försiktig kanelton. Fästet i gommen är torrt och juicy, och vi ställer oss mycket ödmjuka inför det faktumet att Brännland får ut pass mycket doft- och smak i en lågalkoholprodukt om endast 4,5%. En cider vi gärna och ofta återvänder till. 

Till maten
Normandies musslor och Norrlands stolthet – Brännland Cider – lierar sig här i en kombination som inte kan beskrivas med andra ord än perfektion. Just Cider möter de maritima inslagen, samtidigt som drycken får en ny dimension av fruktighet i matchningen. Att man dessutom blir törstig av anrättningen gör inte saken sämre, för det åtgärdar cidern på bästa vis. Komponenterna här är som gjorda för varandra och vi uppmanar er att prova detta, vår gissning är att ni kommer sitta nöjda som få efter intagandet. För att utnyttja en känd slogan: ”Just do it”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING