Hem Vinvärlden Moulin Touchais 2003

Moulin Touchais 2003

av Livets Goda

Moulin Touchais 2003: Föreställ dig att du framställer ett vin med en söt, eller kanske snarare halvsöt, profil. Ditt företag går bra, och kunderna uppskattar verkligen det du skapar. Men plötsligt utbryter ett världskrig, och du beslutar dig för att försegla källarvalven för att skydda vinerna från oönskad påverkan. När kriget är över och efterkrigstiden inleds, märker du att kundernas preferenser har förändrats och att intresset för söta viner har minskat. Dina viner blir därför förbisedda, och du bestämmer dig för att öppna källarvalven först år 1970. Till din förvåning upptäcker du att dina viner har utvecklats på ett fantastiskt sätt under dessa årtionden. Så föds historien om Moulin Touchais.

Moulin Touchais 2003

Foto: Benoit Martin

Egendomens historia började redan 1797 med att vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné i Loiredalen under franska revolutionen. Här började Touchais producera söta viner och varje år lade han undan några hundra flaskor i källarvalven. När andra världskriget började murades källarna igen. Det var först 1970 som de mörka valven öppnades upp och en av världens stora vinsensationer var ett faktum, och omnämns som “The secret cellars of Loire”.

Livets Goda om Moulin Touchais 2003, 13%
Coteaux du Layon / Frankrike / Touchais / 750 / 4196 / 401 kr / 92p
Att 2003 var värmeböljans år vet ni nog vid det här laget men likväl har det producerats strålande viner i årgången. Denna är inget undantag utan här får vi en tobaksfuktig och robust årgång med svamp, kryddiga toner, torkade frukter såsom aprikos och persika samt de mer traditionella ylletonerna från chenin blanc. Smaken visar upp pigg syra i harmoni med sötman och det vilar en inneboende kraft i vinet som vi misstänker kommer vara med ett bra tag. Avslutar närmast torrt och zestigt. 2003 gjordes uteslutande på druvan chenin blanc som lagrats på flaska i minst 10 år före lansering.

Vill du läsa mer om denna producent, se artikeln: 15 årgångar Moulin Touchais HÄR

RELATERAD LÄSNING