Hem Whisky & Bourbon Mountain Dry Gin är en lysande gin

Mountain Dry Gin är en lysande gin

av Livets Goda

Under 2020 annonserade Norrbottens Destilleri att deras Mountain Dry Gin vunnit priser i två stora internationella tävlingar. I augusti var det dags igen och då med nytt guld i Hongkong samt silver i både London och New York. För destilleriet följdes detta sedan upp i december med tre nya guld och en master på The Spirit Business Gin Masters – tävlingens mest åtråvärda utmärkelse. Chefredaktör Anders Enquist dyker här ner i Mountain Dry Gin från destilleriet uppe i norr.

Destilleriet ligger beläget strax intill Kalixälven och är Sveriges nordligaste. Det grundades utifrån ett tydligt koncept där man ville ta fram en unik gin med inspiration från de norrbottniska landskapen. Mountain Dry Gin var destilleriets första lansering och skapades som en hyllning till den lokala fjällvärlden, framtagen utifrån de lokala smakerna björk och kvanne i kombination med timutpeppar från Himalaya.

Chefredaktör Enquist om Norrbottens Destilleri Mountain Dry Gin

En gin att som svensk vara stolt över, ja, det är vad det handlar om beträffande Mountain Dry Gin. Något eget och unikt i ginväg och samtidigt utan tvekan högst igenkännande och vilande på klassiska ginbaser.

Mountain Dry Gin är en lysande gin, glansig i strukturen med en exakthet i bettet. Kryddigheten ligger och vilar åt det mer aromatiska och fruktigheten har sina citrus, apelsin, anis/lavendel och enbärsinslag gifta med det skogigt fjällbergiga.
I avslutet ökar kryddigheten sin hastighet för en kort stund innan den drar sig tillbaka som en våg vid strandkanten, och blottar återigen den smått bergigt smaksatta mineraliska fruktigheten.
Avslutet bär länge och smakfullt med en silkesmatta i draget och här kommer en underfundig hint av söta hallon i horisonten, utan att jag kan bevisa detta faktum sakligt, men det är just en sådan detalj som gör denna gin till vad den är.
Små oväntade instick av smaknyanser som inte ruckar på grundkonceptet men ändå finns där någonstans om man tillåter sig att gräva ner sig.
Jag intar den här gärna som sval avec då jag vill känna varenda del av den.
Den eleganta strukturen uppmuntrar dessutom just till ett sådant intagande.
Men visst, servera mig en GT i en snyggt rundad kupa där fördelningen lyder 70% Mountain och 30% tonic med en limeklyfta i, ja, då står jag givakt också.

Underbart!

93p

Norrbottens Destilleri Mountain Dry Gin
Art.nr 34100 (500 ml), 43,5%, 349 kr
Norrbotten, Sverige

Inspiration:

Mountain Signatur:

Ratio är upp till var och en, men Livets Goda brukar förespråka fördel gin.

Mountain Dry Gin
Fever Tree Mediterranean tonic
Torkad/färsk blodgrape
En kvist rosmarin

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING