1

Mouton Cadet Vintage Edition – klassisk Bordeaux i stilrent utförande!

Har man en gång fallit för klassisk Bordeaux så är det ett vin och en referens som följer med en hela vinlivet. Även om vissa av oss har en fäbless för de med större dos merlot och andra må föredra cabernet sauvignon i spetsen, så är det ändå ett faktum att vi älskar känslan av en god och hederlig Bordeaux. Särskilt en som inte ruinerar oss!

Mouton Cadet

 

First bottle

Château Mouton Rothschild är ett namn som även de mindre vinintresserade känner till. En ikon i Bordeaux och en nydanare när det begav sig i och med Baron Philippe de Rothschilds övertagande av slottet. Dessutom det enda slottet i Bordeaux-klassificeringen som upphöjts från andra till första cru. Baronen var först ut med mycket men det som gagnade en större publik var såklart introduktionen av Mouton Cadet – vardagsbordeaux som en majoritet vindrickare skulle ha råd med. 1930 skapades vinet och nuvarande buteljeringar av Mouton Cadet hyllar pionjärvinet med en etikett från startåret.

Dagens Mouton Cadet håller definitivt nivån när det granskas av en Bordeauxvän – inte minst 2017-årgången som Livets Goda nu provat.

Livets Goda om 2017 Mouton Cadet Vintage Edition

Vi följer 2017 i glaset och det är verkligen ett vin som uppvisar årgångens typicitet med rättfram frukt och precis lagom inställsamhet. Att det är Bordeaux råder det ingen som helst tvekan om, att merlot dominerar är likaså klart och tydligt. För här finns gräsigheten, korinterna och så frukten som tycks pendla mellan viktoriaplommon och svarta vinbär för att sedermera landa i ett jordigt anslag med diskret fatkrydda. Klassiskt så det förslår och snudd på elegant! Smaken är stöpt i samma stil och det är så tacksamt att få ett vin i glaset som tydligt berättar sitt ursprung utan att behöva gå på steroider. Stramt, härligt torrt och med örtstjälkighet och fint tanninmotstånd så blir känslan direkt ett vin som sannerligen inte dribblar bort sig till mat, särskilt inte om det är lamm på menyn.

Intrycket: 88 LGP

Mouton Cadet är ett tidlöst och superklassiskt vin och som än idag är en utmärkt introduktion till Bordeaux och dess förtrollande värld. Dekantera det gärna en halvtimme i förväg och drick det något kylt, vid 16 C. Vinet finner du i 30 systembolagsbutiker, till resten beställer du det utan extra kostnad. En flaska (75 cl, 13%) kostar 149 kronor och artikelnumret är 70506.

Vinet finner man på Systembolaget här >>

Mouton Cadet på magnum

Mouton Cadet Vintage Edition på Magnum

För den som är sugen på lite mer så finns även Mouton Cadet Vintage Edition på magnumflaska, då i årgången 2016. Denna finner man på Systembolaget med artikelnummer 74951 (1500 ml) 429 kr >>