Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage

av Livets Goda

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar överhuvudtaget – exempelvis sprit – i söta bakverk?

Det tycker Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm, som har tagit fram recept på bakverk som innehåller apelsinlikören Cointreau

INGREDIENSER

Till ca 20 st:
CHOKLADKAKA
210 g rumstempererat smör
210 g socker
100 g kakao
85 g ljus sirap
8 g salt
4 ägg
115 g vetemjöl
COINTREAU-GANACHE
200 g grädde
40 g apelsinjuice
zest från 1 st apelsin
30 g glukos
135 g mörk choklad
90 g ljus choklad
15 g smör
10 g Cointreau

CHOKLADKAKA
Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en form om 20×30 cm och lägg bakplåtspapper i botten
Blanda ihop smör och socker med vinge i köksassisten
Tillsätt kakao, sirap och salt och låt det gå ihop
Tillsätt äggen ett i taget
Vänd i vetemjöl
Bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen 15-20 min, kakan ska bli matt på ytan och börja släppa lite från kanterna
Ställ direkt in i kyl och låt svalna

COINTREAU-GANACHE
Koka upp grädde, apelsinjuice, zest och glukos
Sila över chokladen i tre omgångar och rör om med slickepott mellan varje
Mixa ganachen med stavmixer och tillsätt smör och Cointreau
Plasta mot ytan och låt sätta sig över natten i rumstemperatur

MONTERING
Skär chokladkakan 8×3 cm.
Spritsa på choklad-ganache
Dekorera med halva pistagenötter och hallon

Källa: Nigab.se

RELATERAD LÄSNING