Liqueur Chartreuse är i många avseenden en helt unik spritdryck och den enda spritdryck i världen som fortsätter att utvecklas i smak efter buteljering. Där whisky, Cognac, calvados etc stannar upp helt efter destillering, fortsätter Chartreuse att utvecklas ungefär som ett vin. Kanterna blir mjukare, aromer utvecklas och den blir ännu mer komplex, detta trots att all Chartreuse redan är lagrad i åratal på fat. Dessutom är det den enda spritdryck som har en naturligt grön färg, helt utan tillsatser, något som gett upphov till att Chartreuse också är en färg, främst i USA.
Det började för över 400 år sedan i Chartreux bergen utanför Grenoble där Kartuseanmunkarna har bevarat sitt likörrecept hemligt för omvärlden. Minst 130 olika örter sägs finnas i destillatet, men sanningen är väl bevarad inom murarna.
År 1605 fick Kartuseanmunkarna i klostret Vauvert utanför Paris en gåva av Francois Hannibal d’Estrées, marskalk i kung Henrik IV’s artilleri. Gåvan var ett gammalt recept på ett elixir som sades ge den som drack det ett långt liv. Munkarna i Vauvert kunde bara utläsa delar av det komplicerade receptet och skickade det därför till orderns huvudkloster ”La Grande Chartreuse i de franska alperna. Här samlade klostrets apotekare, broder Jerome Maubec 1737 örter från hela världen och utvecklade det recept för ” Elixir Vegetal de la Grande-Chartreuse” som 1764 modifierades till grön Chartreuse som vi känner den idag. Varje år, 1605, vilket blir 16’e Maj, så firas 1605-Day världen över för att hylla ursprunget till Chartreuse.
År 1838 kompletterade munkarna sin gröna Chartreuse med en mildare och lite sötare likör vilken blev gul Chartreuse.
Idag är det endast två kartuseanmunkar, Dom Benoit och broder Jean-Jacques som känner till vilka 130 örter som receptet innehåller och i vilka proportioner de ska blandas. Varje år får de 18 ton av dessa levererade till klostret från hela världen, samt egna odlingar i omgivningen. Dessa skall sedan torkas, krossas och blandas i olika omgångar innan de transporteras till destilleriet i Aiguenoire. Innan likören slutligen tappas på flaska får den mogna på ekfat från Ryssland, Ungern eller Frankrike i munkarnas enorma lagringskällare som sträcker sig 164 meter under marken. Efter åratals lagring beroende på utgåva, är det munkarna och endast de, som avgör om likören är tillräckligt mogen för omvärlden.
Av Livets Goda provade likörer från Chartreuse
Chartreuse Grön 55% (350 ml, nr 606, 339 kr)
Denna slår aldrig fel och är en ständigt återkommande neverending klassiker och ett stilexempel på hur man får 55% i ett livsfarligt intagande utförande. Anis, dill, kummin, örtkryddighet, lagerblad, pepparkorn, salvi, you name it. Skön källarkänsla. Väldigt gott.
Chartreuse Gul 43%
Lite mer alkoholstilla är denna gula likör, men lika förförisk i sitt förstorade uttryck av allt. Blommig sötlakrits, läcker och stadig fatkrydda och solrosig blick. Creme brulée, sockervadd och riven citronzest.
Chartreuse MOF, 45%
Den 45 procent starka blandningen kallas Chartreuse Cuvée Meilleurs Ouvriers de France, även förkortat MOF. Denna butelj har en vinös känsla i sin yttring av lemon curd med lavendel och enbär i ört och krydda. Tanniner med smått steniga inslag ger sötman ett mer återhållsamt och torrt temperament och det är som alltid småfarligt njutbart det hela.
Chartreuse du 9 Centenaire, 47%
Denna likör skapades 1984 för att fira 900-årsjubileumet av kartusianerorden. Också den här cuvéen blev så lyckad och uppskattad att man bestämde sig att göra den permanent. Chartreuse du 9 Centenaire är elegant fyllig, komplex, rik och tydligt kryddig med nyanserade örter av timjan och lavendel. Sötman är generös som sig bör men samtidigt stringent och har en underbar saffran och citrushintad ton i sig. Det gör också att det är svårt att tröttna i intaget. Ja, det är fullkomligt hälsovådligt att ge sig i kast med denna… också.
Importör i Sverige är Finebrands