Hem Nyheter Musiktips till verandan – för livsnjutaren

Musiktips till verandan – för livsnjutaren

av Livets Goda

Vem älskar inte att hänga ute på verandan, innergården eller för den delen balkongen. Detta görs förstås bäst under sommartider, och då gärna med en drink eller ett glas vin. Idag vill man ge stämningshöjande musiktips till dessa utsökta stunder man inte kan unna sig för få av. Då smaken är som baken utlovas ett brett utbud!

Lucinda Williams

Artikeln är i samarbete med Filmguide

Alphaville

Den tyska synth-gruppen är framförallt känd för låten Forever Young, som hedrats med ett avsnitt i Hitlåtens historia och sedan 80-talet fortfarande spelas överallt. Men det inte alla känner till är att deras repertoar rymmer en drös härliga låtar. Här ibland hittar vi Lassie Come Home, The Voyager och Fantastic Dream.

Alphaville är inte din typiska verandamusik, utan istället ett alternativ för den som är trött på att låta akustiska gitarrer ljuda. Färgstarka drinkar gifter sig väl till deras uttrycksfulla och catchiga musik.

Lucinda Williams

För den som vill ha renodlad porch-musik från den amerikanska södern blir det förmodligen inte mer veranda än Lucinda Williams. Hennes gudabenådade röst vaggar en in i tryggheten och backas perfekt upp av stämningsfull och bred americana-country med steel-guitar och trumvispar. Registret är brett och pendlar mellan att vara både lent och rivigt – som det ska.

Plattorna World Without Tears och Car Wheels On A Gravel Road rekommenderas starkast. Vi kan höra flera av hennes mest kända låtar i många filmer. Ett filmtips du måste ta med dig om du gillar Williams musik är kriminaldramat Lost Girl, till vilken hon skrivit ledmotivet.

Buena Vista Social Club

Musiken har förmågan att förflytta oss till någon annanstans. Vad gäller Buena Vista Social Club, som mycket väl kan vara listans bästa tips, så transporterar gruppen oss till ljuvliga Karibien.

Denna grupp, som snarare är ett institut bestående av Kubas främsta musiker, har sedan 90-talet vuxit till att bli berömda världen över. Bästa låten är svår att utse, men deras största hit Chan Chan går hem var som helst. Sällan har salsa och pop blandats så här bra. Avslappnande och livfull ensemble-musik som lämpas perfekt för middagsbjudningar. Har du redan stenkoll på Buena Vista Social Club? Då rekommenderar vi att du tar en lyssning på Ibrahim Ferrer, en av medlemmarnas soloprojekt.

Cigarettes After Sex

Vi fyller på listan med avslappnande drömpop som lämpar sig bäst framåt småtimmarna. I det här bandets portfolio finns en drös med låtar som får en att sjunka ner där man sitter.

Cigarettes After Sex kommer från El Paso i Texas och har en egen atmosfär. Den lyckas med bedriften att vara både kraftfull och kännas liten på en och samma gång. Om låtarna är romantiska? Så det sjuder om det!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING