Hem Vinvärlden Mycket bubbel för pengarna!

Mycket bubbel för pengarna!

av Niklas Jörgensen

Ibland händer det, inte ofta men det sker. Faktumet att jag stöter på ett vin till nästan inga pengar alls och som inte bara smakar utmärkt men även uppvisar kvalitativa drag. Den nylanserade Spumanten i Casteloro-serien hör definitivt till den skaran!

Proseccovinerna i Casteloro-serien har genomgående varit riktigt pålitliga och nu får dessa sällskap av en ekologisk Spumante. Skillnaden är att Prosecco är ett områdesskyddat vin på i huvudsak gleradruvan medan den senare är ett bredare begrepp och samlingsterm för mousserande viner i Italien. I fallet Casteloro rör det sig om främst trebbianodruvor.

Niklas om Casteloro Spumante Organic Extra Dry

Härligt saftiga gråpäron, man nästan känner hur fruktjuicen rinner längs mungipan, backas upp av mogna persikor, mandel, stenkross och lime i den ungdomligt charmiga doften. Just mandel och gråpäron är nästan alltid återkommande drag jag noterar i trebbianobaserade viner och det känns uritalienskt! Sval fruktighet är det första intrycket som möter en i gommen kombinerat med livlig mousse, citrussyrlighet och persika i en slank och ren kostym men ändå med en viss kvardröjande eftersmak. Mycket bubblor för pengarna är det onekligen.

Casteloros ekologiska Spumante har artikelnummer 73179 (75 cl, 11%) och klockar in på 69 kronor. Du beställer hem till din föredragna systembolagsbutik och öppnar en till charkbrickan.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING