Hem Vinvärlden När Amarone är bra!

När Amarone är bra!

av Livets Goda

Nedvärderar jag? Är jag föraktfull? Dryg? Snobbig eller bara dum? Förmodligen uppfattas jag så men vet ni vad, jag har blivit för gammal för att bry mig om hur andra som inte känner mig ser på mig. Familjen Tedeschi är en av de här amaroneproducenterna som har fattat grejen sedan länge och nedan följer några exempel på där jag anser att det är värt mödan att gå loss på både plånbok och vinstil. Det tycker jag också ni ska göra. Vinerna kan i övrigt beställas från www.winefinder.se

2012 Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva
Valpolicella / Italien / 729 kr / 96 LGP
I denna fina amarone hittar vi en procentuell druvfördelning av 30 corvina, 30 corvinone, 30 rondinella och 10 rossignola, oseleta, negrara, dindarella, croatina och forselina från Monte Olmi, en 2.5 hektar stor single vineyard belägen i Pedemonte di Valpolicella. Efter skörd får druvorna 4 månader i kontrollerade torkrum där vätskan i druvorna dunstas innan press. Efter alkoholjäsningen slutlagras vinet 3-4 år i slavonisk ek och slutligen efter detta 6 månader i butelj innan försäljning.
En amarone med helt rätt attribut! Balanserad eukalyptus i det återhållsamma vegetala inslaget, dov, mörk, syrlig frukt med tobaksflirt i struktur. Rik sötma men en stark mineralitet i den steniga jordmånen ger just denna sötma elegans och finess och håller även det solmogna och russintorkade fräscht och stiligt. Här finns ett bra tuggmotstånd och åldringspotential även om vi hulkar i oss vinet med stor förtjusning redan idag. Sammanfattat en amarone på riktigt med elegans, stringens, precision och fräschör. Förbaskat bra och gott!

2014 Tedeschi Amarone della Valpolicella 
Valpolicella / Italien / 469 kr / 94 LGP
Druvorna i detta vin kommer från olika vingårdslägen i området kring Mezzane och Tregagno och har fördelningen 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara, och dindarella. Samma vinifikation här som i kronpjäsen ovan.
En slank men edgie amarone med kraft och sköna attribut i den mörka frukten. Vi förnimmer den producenttypiska örtigheten med tillhörande mint- och eukalyptus. Frukten är ung och rent torkad med svartpepparkrydda i bären. En stram mineralisk attityd ger balans, elegans och fräschör i sötman. En ursnygg amarone som stolt visar hur bra denna vintyp kan vara.

Så en Ripasso från Tedeschi…

2016 Tedeschi Capitel San Rocco Ripasso
Valpolicella / Italien / 199 kr / 92 LGP
Från kullarna kring Maraine i hjärtat av Valpoliciella skördas druvorna i denna ripasso. Druvblenden har fördelningen 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara och dindarella. Slutlagring sker sex månader i slavonisk ek.
Ripasso klingar oftast inte upphetsande då det under flera år drällt av sötklibbiga och ”folkliga” (hm…) exemplar på SB. Men vi vet ju alla att det finns annan bra ripasso därute och det här är en sådan. Maritima örtvindar från eukalyptus och viol, mörka körsbär och vinbär i fruktgrytan försiktigt kryddad med tobaksblad och kummin. En stram, stensandig mineralitet centrifugerar sötman och fästet är distinkt och elegant i gom. Avslutet är långt med bibehållen fruktighet. Ett väluppfostrat bra och gott vin som ger Ripasso ett gott rykte.

Också riktigt bra från samma producent…

2016 Tedeschi Valpolicella DOC Superiore
Valpolicella / Italien / 144 kr / 90 LGP
Druvorna kommer från ler- och kalkstensrika vingårdar i Mezzane och Tregnano. Rankornas snittålder är 25 år och vinet har en blend av 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% molinara, rossignola, negrara och dindarella. Slutlagring ett år i slavonisk ek.
En snygg sak där legeringen av eukalyptus, basilika, rosmarin, solmogna körsbär och örter tillsammans med vinbär och nypon ger en komplex och snygg fruktbild. Syrligt stram men överton på transparens i strukturen ger en försiktigt och tillgänglig smakstruktur.
Fin ursprungskänsla i skönt avslut med krydda och fräschör.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING