När är en vinranka gammal? En artikelserie i tre delar. Del 3
Vincent & Marco Cirillo i Barossa. Foto: Dragan Radocaj
Efter genomgången av den åldrande rankans betydelse för slutprodukten, vinet, så är det på sin plats med en handfull förslag på viner som just kommer från vingårdar med betydande ålder. Nedan finner du 5 viner där rankorna uppnått ansenlig ålder och ”makes the difference”. Samtliga är tillgängliga på Systembolaget och beställningssortimentet, vissa av naturliga skäl i begränsade mängder. Viss reservation således för eventuellt tomt lagersaldo.
2016 Pyritis, Santorini Mega Cuvée, Grekland (artikel 73474 BS, 399 kr) Pyritis hämtas från två byar, de som kanske anses vara de främsta växtlägena för assyrtiko, Pyrgos och Megalochori. Åldern på rankorna råder det lite osäkerhet kring men de är äldre än 120 år och bara det är väl värt en del respekt och nyfikenhet. Ett år äldre än de övriga två och det märks knappt för här är ungdomligheten ännu ledordet. Rökigheten är det första som slår en, barndomens knallpulverpistol, för att sedan finna myntakvistar, svala gula frukter, citrusskal och salt havsvind. Stort djup i näsan men trots rikedomen är det finessen främst. De gamla rankorna gör sig också tillkänna i smaken som är intensivt tät men med en syra som letar sig långt bak i gommen. Det maritima är närvarande, stenfrukterna likaså och så bjuds det grapefruktig knivskarp skärpa, lite delikat jästiga toner från tiden på sin jästfällning, örtstjälkar och så dyker en diskret blommighet fram. Fenomenalt vin. Mer läsning om producenten >>> HÄR. 94/100 LGP
2015 Leeu Passant, Western Cape, Sydafrika (artikel 90378, 699 kr)
Leeu Passant. En blend från Chris Mullineux där tre ungefär lika delar cabernet sauvignon, cabernet franc och cinsault samsas. Chris har mixat olika vingårdslägen där cabernet-materialet kommer från Helderberg, franc från högre altitud, sauvignon från bushvines. Och cinsault-druvorna kommer från de två äldsta av sorten i landet – åtminstone registrerade – där den ena närmar sig 120 år och plätten i Franschhoek är 90 plus. Vinet då? Jo tack, det är inte bara imponerande, det är så in i bängen gott och finessrikt dessutom. Snyggt hanterade fat (500 liters), mörka bärnyanser, snygg mogen grönska från cab franc, svarta vinbär, tobak och ceder från cab sauvignon och allt knyts samman i en komplext blommig bouquet. I gommen en klassisk struktur som för tankarna mot Bordeaux men med en svalhet som Sydafrika är mästare på. Syran går som en röd tråd genom vinet, skänker precision och ryggrad, bär upp frukten och berättar för oss att här finns kapacitet för lång lagring – om man kan hålla fingrarna i styr. 699 kronor kostar vinet i sin debutårgång 2015 och det kan ta en battle mot många stora. 94/100 LGP
2012 Quinta do Javali Vinhas Velhas, Douro, Portugal (artikel 77437 BS, 353 kr)
António Mendes egendom Quinta do Javali i Douro, en bit efter själva hjärtat i Cima Corgo och samhället Pinhão, har tillgång till en hel del gamla rankor och deras betydelse i en väldigt varm årgång visar sig i detta vin som inte drabbats av värmestress på samma sätt tack vare det djupgående rotsystemet. Ännu något fatdominant men det integreras med ålder och lär släppa fram violblommigheten mer, örtbuketten, den osande stenkrosskänslan och frukten som drar mer mot körsbär och plommon. I gommen ett läckert strukturerat vin med generös bärfrukt, täta tanniner, djup och harmoni. Ungt men tillgängligt redan idag även om det blir än bättre om några år. Det andas finess och när väl faten fått sätta sig så blir det här än mer komplext. Tjusningen med Douro här, de gamla rankorna, som verkligen ger ett unikt vin. Mer läsning om producenten >>> HÄR. 93/100 LGP
2016 Châteauneuf-du-Pape Blanc, Pierre Usseglio, Frankrike (artikel 71515 BS, 299 kr) Få vet ens om det, att det produceras vitt i det världskända vindistriktet, än mer att de är riktigt spännande och dessutom kan lagras. Vit Châteauneuf från Pierre Usseglio, visar detta med bravur där härligt solvarm men likväl frisk gul frukt – tänk persika, papaya, aprikos – möter citrus, rökig mineralitet, kryddhylla och ett stänk rostade fatnyanser. Även smaken är sådär inbjudande och omfamnande som bra Châteauneuf-du-Pape gärna är, även bland de vita, och här dyker det upp lite tropiska toner, modellera, diskreta fat, citrusfrukter i form av limeskal och mandarin och allt är snyggt svarvat med uppbackande syra och generös frukt. Urläckert redan idag men om du vill så vet du att man kan spara en bra årgång av vit Usseglio länge. Druvorna? Uppåt 65 års ålder och en mix av clairette, bourbolenc och grenache blanc. 93/100 LGP
2016 Vacqueyras Vieilles Vignes, Domaine Saint-Roch, Rhône, Frankrike (artikel 2329, 149 kr) Mer Frankrike och ett vin som levererar gott om täthet och kraft för en ytterst modest slant. De äldsta rankorna till Saint-Roch Vacqueyras är uppåt 120 år och grenache dominerar, uppbackad av en tredjedel syrah. Här får du gott om välkända igenkänningsmarkörer i form av viol, pepprighet och lagerblad men också imponerande fräschör. Snyggt, rent och generöst fruktig med dominerande inslag av björnbär, mörka körsbär. I bakgrunden ett stänk fuktig tobak, kryddhylla och lakritsrot. Silkiga tanniner, struktur och fin syra gör denna god idag men några år i källaren ger ett större vin. Mycket södra Frankrike i denna och det tackar vi de gamla rankorna för. 90/100 LGP