Hem Whisky & Bourbon När blir irländsk whiskey bättre än det här?

När blir irländsk whiskey bättre än det här?

av Anders Enquist

Teeling är ett av de här irländska destillerierna jag är oerhört svag för. Framför allt gillar jag, förutom att Teeling defacto gör exceptionellt bra whiskey, deras förmåga att hitta och testa nya vägar utan att förlora sig själva i ett massa flummigt överexperimenterande och släppa ut kreti och pleti på marknaden bara för att dra in pengar.  Vi har här på redaktionen provat de mesta Teeling har gjort i whiskeyväg, dock inte 30-åringen, vilket vi inför Whisky & Bourbon #48 fick möjligheten att göra.

Ånyo visar destilleriet hur väl deras whiskey hanterar åldrandet. Det är en fullkomligt briljant 30-åring och förlåt ordvalet, förbannat sofistikerat vital och elegant. 25 års lagring i ex bourbonfat och efter det 5 år i burgundiska fat, vilket också gett en vinös prägel. Tyvärr finns det endast 500 buteljer varav ingen når Sverige kommersiellt. Köper ni den på plats på destilleriet, vilket ni har möjlighet till, är priset ca 1 500 euro, det vill säga runt 16 000 kronor. I butik på det brittiska öarna är priset 1 600 euro, om ni nu skulle hitta något exemplar någonstans. Föga troligt dock.

När blir irländsk whiskey bättre än det här? Ja, det är frågan, just nu i alla fall.

Omdöme? 99 poäng!

Teeling tillhör framtiden liksom irländsk whiskey överhuvudtaget. Det händer väldigt mycket whiskeyroligt och intressant på denna ö och vi kommer fortsätta följa den nya vågen som irländsk whiskey befinner sig i.

Teelings sortiment på Systembolaget finner man HÄR

Inte prenumerant på Whisky & Bourbon? Teckna din prenumeration HÄR >>>
4 utgåvor per år ingår i prenumerationen och priset är futtiga 175 kr.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING