När du vill ha ett högst anständigt bubbel till inga pengar alls!

Niklas Jörgensen 23 May, 2019
Vin Det är lätt att tycka lite synd om Cava och producenterna som kämpar på med att göra vin enligt den traditionella champagnemetoden, ge sina skapelser tid på fällningen men ändå får se snabbproducerad Prosecco som fått kolsyran likt en läsk, nå högre priser. Är man inne så är man. Typ. Det sagt, Cavan från den relativt unga producenten Union Vinicola del Este bjuder på betydligt mer och dessutom från en något oväntad del av Spanien, Requena väster om Valencia. Och till inga pengar alls!Även om Valencia knappast är en region som kämpar med mognaden så har man, tack vare en hel del högre belägna vingårdar, fräschören i schack - som i denna charmiga skapelse från Union Vinicola del Este. Vingårdslägena i Requena klättrar upp över 1,000 meters höjd vilket till stor del förklarar varför den solmogna frukten aldrig blir burdus, klumpig eller platt i och med skillnaderna i temperatur mellan natt och dag.

"...gott och rent i sitt fruktuttryck..."

Union Vinicola del Este har låtit denna Cava få 9 månaders lagring på sin fällning och druvorna som samsas i blenden är lika delar chardonnay och macabeo.

Niklas om Cava Brut Organic från Union Vinicola del Este
Förvänta dig inga underverk för 79 kronor men räkna med en positiv överraskning, särskilt om du föredrar bubbel åt det torra hållet till. För detta är en Cava som kvalitativt slår betydligt mer namnkunniga inom segmentet med sin charmiga stil där det hintas citrusfrukter, saftiga persikor och en hel del örtighet i en varmvuxen stil men ändå med fräschör och renhet i schack.

I gommen då? Jodå, okomplicerat, gott och rent i sitt fruktuttryck samtidigt som du får livliga men sansade små bubblor och ett torrt intryck. Apelsiner möter persikor ungefär och som möts i ett ungdomligt och syrligt avslut.

God till mat, god på egen hand, gott att korka upp när annat än vinet ska stå i centrum men du ändå vill ha ett anständigt bubbel!

Cava Brut Organic kostar 79 kronor, har artikelnummer 77104 och du beställer hem det till din föredragna systembolagsbutik >>> HÄR 


Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

Whisky och Bourbon Whitley Neill är ett engelskt familjedestilleri i 8:e generationen, som…
20 Jun, 2019

Midsommarecept från Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
20 Jun, 2019

Korv första uppgiften i finalen av Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock…
18 Jun, 2019
Artikelarkivet