När förpackningarna tappat musten återvinns allt fler

Livets Goda 11 Jun, 2019
Övrigt Livsmedelsförpackningar har en viktig roll för ett hållbart livsmedelssystem. Svenskarnas engagemang för återvinning blir allt starkare. Undersökningar visar att 8 av 10 svenskar lämnar in sina förpackningar och tidningar till återvinning. På Kiviks Musteri arbetar man med förpackningslösningar och teknik som minskar den totala resursförbrukningen och därmed ger minskad klimatpåverkan.

Kiviks Musteri fyller många av sina drycker i Tetra Paks kartongförpackningar. En klimatsmart förpackning som till största delen är gjord på förnybar råvara från svensk och finsk skog.

En använd dryckeskartong blir till värdefull kartong i nya förpackningar. Pappersfibrer tål att återvinnas upp till 7 gånger och när fibern är utsliten kan den därefter användas i energiåtervinning. Ett miljösmart och effektivt nyttjande av naturens resurser.

Enligt en SIFO-undersökning på uppdrag av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), lämnar 8 av 10 svenskar in sina förpackningar och tidningar till återvinning. Återvinningsgraden på kartong i Sverige i fjol var 80,2 %, visar FTI´s insamlingsstatistik.

Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak, menar att engagemanget för återvinning blir allt starkare i Sverige.
- För 2018 samlades 13.500 ton dryckeskartong in i Sverige vilket är 35% mer än för 2011. Det visar på ett tydligt ökat engagemang, säger Erik.

Men det hänger inte bara på konsumenterna. Producentens ansvar är stort att utveckla och använda klimatsmarta förpackningar som även underlättar för konsumenterna att återvinna. På Kiviks Musteri ser man flera miljöfördelar med dryckeskartonger.

- Den miljösmarta förpackningstekniken gör att innehållet kan bevaras lika gott i flera månader helt utan tillsatser, vilket i sin tur minskar matsvinnet - hinner man inte konsumera den inom kort måste den inte slängas, säger Stina Andrén, hållbarhetschef på Kiviks Musteri.

- De behöver heller inte stå kylda, varken under transport, i butik eller hemma vilket kräver mindre energiåtgång.


Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019

Nyhet – fruktig vietnamesisk choklad med kalamondin

Mat och Restaurang I Vietnam kallas frukten kumquat medan de på många andra…
20 Aug, 2019

Hobgoblin hemsöker Systembolaget 2 september

Whisky och Bourbon Hobgoblin Ruby Red Beer lanserades 1983 har bryggts med inspiration…
5 Jul, 2019
Artikelarkivet