”När ripasso smakar som denna så är det vansinnigt enkelt att älska…”

Niklas Jörgensen 12 Jul, 2018
Vin I den ocean av medioker Valpolicella som finner vägen hit, likaså avarter och bleka plagiatförsök från andra delar av det avlånga landet på nämnda regions mest omtyckta stilar, så känns det ändå tryggt att veta det finns bastioner där ute, namn man kan lita på och som levererar superpålitlig kvalitet år ut och in utan att tulla på något moment. Zenato hör onekligen hit.

Zenato Ripassa Superiore - ett pålitligt och gott vin

Det finns inga genvägar till kvalitativ Valpolicella sade Alberto Zenato när jag intervjuade honom förra året och det är ett påstående som få opponerar sig mot. Men när en regions viner åtnjuter stor framgång så föder det också ett tänjande på gränserna och vips så är lycksökarna på plats. Något som inte minst vi i Sverige noterat i takt med den våg av oinspirerad Valpolicella som strömmar in i landet. Fast nu finns det pålitliga aktörer som Zenato att luta sig tillbaka mot, producenter som en gång i tiden satte standarden och som inte bara fortsatt att leverera klass utan dessutom höjt kvaliteten i sina viner. 

Zenato har sin 35 hektar stora Costalunga-egendom i det som är hjärtat av Valpolicella - Classico-zonen. Här i det mer kuperade landskapet är bra mark dyr, mycket dyr och förklaringen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Classico-druvorna når lättare optimal mognad tack vare solexponeringen samtidigt som dräneringen säkerställer att rankorna inte har ett överflöd av näring. Idag har Zenato än mer fokus på den fina och syrarika corvina, en druva som backas upp av rondinella och den tanninrika oseleta, en sort som återupptäcktas för blott ett par decennier sedan och som allt mer skuffat undan den medelmåttiga molinara i blenden. 

Firmans Valpolicella Ripassa Superiore är ett troget inslag i Systembolagets sortiment och en trygg utpost när vinstilen står på inköpslistan. Och det gör den nu, dels för att prova den nya årgången 2014, men även för att det vankas grillat med en kryddig touch, något som Zenatos ripasso bör fixa galant.

Niklas provar - 2014 Zenato Ripassa Superiore, Valpolicella Classico
Den nya årgången har landat i butikerna och redan vid första doftintrycket så känns det som en ytterst värdig uppföljare till 2013. Men skillnaderna är där och det som gör att 2014 sticker ut är dess finstämdhet; elegans. Vinet har fått andas i glaset och den initiala känslan som möter en är det av ett vin med begynnande komplexitet, transparenta körsbärstoner, lätt rökig stenkrossmineralitet och en charmerande lavendelnyans. I bakgrunden diskreta toner av apelsinzest, mandelmassa och tobak. Urläckert sniffvin!

Smaken då? Jodå, upplevelsen från doften följer med i gomkänslan där vinet uppvisar fint djup, smeksam frukt, skön apelsinläskande syra och fräschhet, mycket tack vare en uppbackande tanninstruktur. Den lilla sötman på sex gram sitter där den ska och adderar till vinets charm men får det aldrig att bli kladdigt. En finessrik ripasso helt enkelt.

Niklas intryck: 90 LGP

2014 Zenato Ripassa Superiore, Valpolicella Classico
Nr 12324 (750 ml), 14%, 199 kr

Vinet finns för närvarande på strax över 300 Systembolagsbutiker, hitta din närmsta butik här>>
Skulle just din butik inte ha vinet på hyllan så kan man naturligtvis beställa vinet.

När ripasso smakar som denna så är det vansinnigt enkelt att älska och ta till sig. Än mer när grillen går varm och det serveras allt från högrevsburgare med smakrik ost, fläsksida, bättre chorizo, het salsa på trädgårdens egna tomater…ja ni hör själva, gott om smaker men som detta vin hanterar mästerligt utan att någon komponent tar över showen. 


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet