”När ripasso smakar som denna så är det vansinnigt enkelt att älska…”

Niklas Jörgensen 12 Jul, 2018
Vin I den ocean av medioker Valpolicella som finner vägen hit, likaså avarter och bleka plagiatförsök från andra delar av det avlånga landet på nämnda regions mest omtyckta stilar, så känns det ändå tryggt att veta det finns bastioner där ute, namn man kan lita på och som levererar superpålitlig kvalitet år ut och in utan att tulla på något moment. Zenato hör onekligen hit.

Zenato Ripassa Superiore - ett pålitligt och gott vin

Det finns inga genvägar till kvalitativ Valpolicella sade Alberto Zenato när jag intervjuade honom förra året och det är ett påstående som få opponerar sig mot. Men när en regions viner åtnjuter stor framgång så föder det också ett tänjande på gränserna och vips så är lycksökarna på plats. Något som inte minst vi i Sverige noterat i takt med den våg av oinspirerad Valpolicella som strömmar in i landet. Fast nu finns det pålitliga aktörer som Zenato att luta sig tillbaka mot, producenter som en gång i tiden satte standarden och som inte bara fortsatt att leverera klass utan dessutom höjt kvaliteten i sina viner. 

Zenato har sin 35 hektar stora Costalunga-egendom i det som är hjärtat av Valpolicella - Classico-zonen. Här i det mer kuperade landskapet är bra mark dyr, mycket dyr och förklaringen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Classico-druvorna når lättare optimal mognad tack vare solexponeringen samtidigt som dräneringen säkerställer att rankorna inte har ett överflöd av näring. Idag har Zenato än mer fokus på den fina och syrarika corvina, en druva som backas upp av rondinella och den tanninrika oseleta, en sort som återupptäcktas för blott ett par decennier sedan och som allt mer skuffat undan den medelmåttiga molinara i blenden. 

Firmans Valpolicella Ripassa Superiore är ett troget inslag i Systembolagets sortiment och en trygg utpost när vinstilen står på inköpslistan. Och det gör den nu, dels för att prova den nya årgången 2014, men även för att det vankas grillat med en kryddig touch, något som Zenatos ripasso bör fixa galant.

Niklas provar - 2014 Zenato Ripassa Superiore, Valpolicella Classico
Den nya årgången har landat i butikerna och redan vid första doftintrycket så känns det som en ytterst värdig uppföljare till 2013. Men skillnaderna är där och det som gör att 2014 sticker ut är dess finstämdhet; elegans. Vinet har fått andas i glaset och den initiala känslan som möter en är det av ett vin med begynnande komplexitet, transparenta körsbärstoner, lätt rökig stenkrossmineralitet och en charmerande lavendelnyans. I bakgrunden diskreta toner av apelsinzest, mandelmassa och tobak. Urläckert sniffvin!

Smaken då? Jodå, upplevelsen från doften följer med i gomkänslan där vinet uppvisar fint djup, smeksam frukt, skön apelsinläskande syra och fräschhet, mycket tack vare en uppbackande tanninstruktur. Den lilla sötman på sex gram sitter där den ska och adderar till vinets charm men får det aldrig att bli kladdigt. En finessrik ripasso helt enkelt.

Niklas intryck: 90 LGP

2014 Zenato Ripassa Superiore, Valpolicella Classico
Nr 12324 (750 ml), 14%, 199 kr

Vinet finns för närvarande på strax över 300 Systembolagsbutiker, hitta din närmsta butik här>>
Skulle just din butik inte ha vinet på hyllan så kan man naturligtvis beställa vinet.

När ripasso smakar som denna så är det vansinnigt enkelt att älska och ta till sig. Än mer när grillen går varm och det serveras allt från högrevsburgare med smakrik ost, fläsksida, bättre chorizo, het salsa på trädgårdens egna tomater…ja ni hör själva, gott om smaker men som detta vin hanterar mästerligt utan att någon komponent tar över showen. 


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet