Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nationella Tacodagen – Här är svenskarnas bästa tacorecept

Nationella Tacodagen – Här är svenskarnas bästa tacorecept

av Livets Goda

Nu till helgen är det svenskarnas (iallafall somligas) favorithögtid – kanelbullens dag! Vad inte alla känner till är att den 4 oktober även är nationella Tacodagen i många av världens länder.

För att uppmärksamma detta har Sofiero bett svenska folket att skicka in sina oslagbara tacotips och -recept. De bästa recepten har nu utsetts och därefter vackert tolkats av receptkreatören Eleonora von Essen. Resultatet är en salig blandning av innovationer som äppelsalsa, persiljeaioli och viltskav med rårörda lingon.

Självklart kunde Sofiero inte motstå att låta den perfekt rätten för att förena de två högtiderna vara ett av de vinnande recepten – tacobullen!

Hannas tacokrydda – Kryddig kyckling med kokostortillas, mango chutney och avokado


Kryddmix
1 tsk chilipulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål.
Ta 1 msk av kryddmixen och blanda väl med 400 g strimlad kyckling. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och
rosta i ugnen på 225 grader i 10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Servera i tortillas – gärna kokostortillas – med
krispig sallad, skivad avokado, gräddfil och mango chutney.

Britts skogstacos – Viltskav med champinjoner och rårörda lingon


250 g skav av vilt
250 g champinjoner, i bitar
2 msk smör
1 liten gul lök, skalad och hackad
3 enbär
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
1 näve bladpersilja, hackad
150 g sugar snaps, lätt kokta
1 dl crème fraiche
2 msk rårörda lingon
mjuka tortillas

Stek viltskav och champinjoner i hälften av smöret tills allt börjar få färg och är ordentligt separerat. Mortla under tiden enbären med saltet. Tillsätt enbärssaltet, lök, vitlök och resten av smöret och fräs tills löken mjuknar. Vänd ner persilja och servera på sugar snaps i tortillas. Toppa med en klick crème fraiche, lite rårörda lingon och extra persilja.

Linas eldiga mangosalsa


1 mango
2 avokado
150 g små tomater
1 liten rödlök
1 röd chili
1 kruka koriander
2 lime
2 krm salt

Skala mangon och skär bort kärnan. Tärna köttet och lägg i en skål. Dela, kärna ur och skala avokadon och tärna den.
Skär tomaterna i bitar, skala och finhacka rödlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern och blanda allt väl tillsammans med saften från limefrukterna och salt. Servera i tortilla med nyfriterad frasig fisk, strimlad rödkål, chilimajonnäs och picklad rödlök.

Fredriks äppelsalsa – Vegetariska tacos med halloumi, äppelsalsa och persiljeaioli


Äppelsalsa
1 grönt äpple
10 cm gurka
1 jalapeño
1 lime, saften
1 tsk olivolja
1 msk fint skuren gräslök
salt
Persiljeaioli
1 dl bladpersilja
1 dl aioli
1 tsk pressad citron

Skär bort kärnhuset från äpplet och tärna resten väldigt fint. Gör detsamma med gurkan. Kärna ur och finhacka jalapeñon och häll allt i en skål. Pressa över saften från limen och tillsätt olivolja, gräslök och salt. Blanda väl. Mixa persiljan med aioli och citron. Servera med krispig sallad och friterad eller stekt halloumi i mjuka små tortillas, skeda över lite äppelsalsa och toppa med persiljeaioli.

Halvarssons heta jordnötsröra


1 dl jordnötter
1 dl crème fraiche
10–20 droppar tabasco, gärna
chipotlevarianten
1 tsk pressad lime

Grovhacka eller krossa jordnötterna och blanda dem med crème fraiche. Smaka av med tabasco – ös på om du älskar hetta! Smaka av med limesaft och servera till alla sorters tacos.

Fritjofs smörstekta majs – smörstekt majs med rökt paprika och persilja


1 förpackning majskorn, 340 g
3 msk smör
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk flingsalt
½ dl fint hackad persilja

Låt majskornen rinna av ordentligt. Hetta upp en panna ordentligt och rosta majskornen tills de börjar få färg. I med
smöret och paprikapulvret och låt fräsa en minut. Ta av från värmen, vänd ner persiljan och strö över salt.

Tacobulle – Tacobullar med färs, paprika och ost
1 rulle kyld pizzadeg, 400 g
200 g nötfärs
½ påse tacokryddmix
1 liten paprika
1 dl majskorn
2 salladslökar
150 g riven ost
ca 16 bullformar

Sätt ugnen på 225 grader. Stek färsen med kryddmixen enligt anvisningarna på förpackningen. Kärna ur paprikan och tärna den fint. Låt majskornen rinna av och skiva salladslökarna tunt. Rulla ut pizzadegen. Strö ut färsen över degen och fyll på med paprika, majskorn, lök och 2/3 av osten. Rulla ihop degen på längden. Lägg ut bullformar på en plåt. Skär tacorullen i ca 1 ½ cm breda skivor och lägg dem i formarna. Strö över resten av osten och grädda sedan bullarna i ca 15 minuter.

Björn Goops travtacos


500 g blandfärs
1 ½ påse tacokryddmix
Guacamole
2 avokado
2 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
½ citron
salt och peppar
Till servering
hårda tacoskal
sallad, sköljd och skuren
majs
gurka, i bitar
tomater, i bitar
rödlök, fint hackad riven ost

Tillaga färsen enligt anvisningarna på kryddmixpåsen. Förbered alla grönsaker i olika skålar. Fortsätt med guacamolen: mixa eller mosa ihop avokado och gräddfil. Skala och pressa eller riv över lime och blanda i tillsammans med saften från citronen. Smaka av med salt och peppar. Klart!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING