Nederländsk gin – en djupdykning bland landets många hantverksproducenter

Gin och Genever – samma sak men ändå inte

Enbär på nederländska heter jenever och spritsorten med samma namn domineras av just detta bär. Genever är föregångaren till gin och har varit med sedan 1500-talets Holland när man destillerade maltvin i främst medicinskt syfte. Det blev dock ganska snabbt poppis att dricka men doft och smak var inte särskilt tilltalande då destilleringstekniken inte utvecklats. Enbären visade det sig, kunde dölja det fräna.

När sedan holländarna gick ut i gemensamt slagfält med engelsmännen – Frankrike stod på andra sidan – så inmundigade holländarna större mängder genever innan sammandrabbningarna, för att dämpa rädslan. Dutch courage kom drycken att kallas. Engelsmännen fick med sig hem av drycken som gav mod och under årens lopp så utvecklades deras alldeles egna tolkning av spritsorten. För att få upp priserna på inhemska sädesslag och det som odlades i kolonierna så förbjöds dessutom importen av franska drycker under 1700-talets första hälft, och gin blev rusdrycken även om den sågs med tveksamma blickar av många. Särskilt de fattiga gick ner sig i den billiga spriten, något som gav upphov till högre skatter genom införandet av en så kallad Gin Act 1751. Då var genomsnittskonsumtionen i England 10 liter gin per person och år.

Egentligen är det först när engelsmännen befinner sig i malariaterritorium som gin får ett uppsving och släpper fattigmansstämpeln. Den dagliga dosen kinin – eller jesuitbark som spanjorerna kallade den, var så bitter att man blandade ut den med socker och soda för att kunna få i sig den och därmed skyddas mot malariamyggan. När då något smart militär upptäckte att man kunde blanda ut med gin så var en klassiker född.

Genever

Tillbaka till genever då. Holländarna var respekterade under 1500-talet för sina kunskaper kring destillering och enbärsspriten hade man börjat producera i större skala när spannmål blev basen. Just sprit med enbär är inte kanske inte något som holländarna helt kan ta åt sig äran för då det redan utvecklats liknande i Frankrike men med då vin som bas. Skatterna på franska produkter, vin inte minst, var dock gnistan för uppfinningsrikedomen och spannmål blev basen i Holland.

Genever destilleras idag i enkelpanna på mältad säd (inte helt ut nödvändigtvis) och det skiljs på jonge och oude, ung eller gammal genever. Det handlar inte om olika lagringstider utan mer om framställningstekniken där oude har en mer viskos och oljig struktur, upplevs rundare. Däremot används diverse så kallade botanicals även i genever och det är inte bara enbär, korianderfrön samt angelikaroten som skänker dess distinkta karaktär. Även tyskarna har en version av genever som dock endast kryddas med enbär och har något lägre alkohol.

Gin – förädlat av engelsmännen

I takt med spritsortens popularitet så föddes olika typer av gin i England; London Dry Gin, Plymouth Dry Gin och Old Tom. Just den senare, Old Tom, var populär i England – säkerligen på grund av dess sötma. Idag är det en stil som är snudd på försvunnen även om hantverksproducenter sakta försöker väcka stilen till liv, inte minst i Nederländerna. Och i samband med att Old Tom är tämligen ovanligt idag så blir den ursprungliga betydelsen av begreppet London Dry allt mer obsolet då den förr stod som en motpol till den sötare. Dock får den idag mer ses som en bekräftelse på att det är en neutral sprit som tillverkats genom urlakning av kryddor och som destillerats i kopparpannor och inte blott bara ett brännvin man hällt essenser i. Och att inget socker tillsatts samt att det destillerats en gång. Plymouthvarianten liknade London Dry men hade en mer distinkt enbärskaraktär.

Utöver dessa varianter av gin så utvecklades den som kom att kallas Navy Strength, 57% i sin styrka. Under 1800-talets början kunde alkoholens styrka inte mätas men sjöfararna visst hur man kontrollerade att spriten de köpte inte var utspädd med vatten. Detta genom att testa tända eld på alkoholen genom att tillsätta lite krut. Gnistrade det inte så hade man ett problem – inte bara det faktum att någon lurat dem och sålt utspädd sprit utan även risken för värdelöst krut då spritförråden under däck även inhyste krutet. Under stormar så hände det att spriten flängde runt och fuktade ner krutet och det var ok, så länge alkoholen var hög nog – utspädd och krisen var ett faktum vi eventuell strid och fuktigt krut. Navy Strength med andra ord.

Gin är ett destillat där kryddor och de frukter man valt lakas ur i den neutrala spriten och som kompletteras med övriga ingredienser som ofta är mer lättflyktiga, läggs i korgar i destillationspannan där de lakas ur med ångans hjälp. Antalet kryddor man kan använda sig av är många, en bra bit över 100, men de flesta landar på mer greppbara nivåer, runt 5–20. Det är dock enbär och korianderfrön som styr det hela, med en mindre andel angelikarot och så då den cocktail av olika örter, citrusfrukter och kryddor som man valt att laka ur och kanske ge sin gin ett alldeles unikt signum.

Holländsk gin – en provningsgenomgång

Gin har under ett antal år varit i ropet och det har medfört en rejäl ökning av hantverksproducerad gin. Tanken föddes då på att kika närmre på landet där det en gång startade och ta tempen på nederländsk gin – är den fortfarande att räkna med och på vilken nivå är kvaliteten. Via Whisky & Bourbons eminenta och kompetenta kontakt i Rotterdam, Moritz Peeters som driver familjeföretaget Wijnhandel Peeters och som dessutom är en av landets vassaste när det kommer till just gin, så fick vi listat de många olika producenterna. Något som resulterade i en provning av 32 olika nederländska hantverksgin samt en trilogi genever.

Redaktionens intryck av provningen finner du nedan men en sak kan vi redan nu konstatera och bjuda på – holländarna vet vad de sysslar med och visar dessutom upp ett innovativt tänk inom genren. Frågan är nu – när får vi se mer nederländsk gin i Sverige? I Panelen: Niklas Jörgensen, Anders Enquist, Christoffer Enquist & Erik Dahlström.

The Gin

95 Driftwood Distillery Rose Finch Gin En komplex pink gin som är precis lika fin på egen hand med en isbit eller i en drink. Här har destilleriet arbetat med sin Navy Strength som bas och adderat kryddor som ger den lite bittra karaktären. Pink Gin var sjömannens vitamincocktail när det begav sig. Stor, komplex doft med tydliga enbär, kryddiga undertoner, grapeskal och marsipan. Kryddig smak med bittra inslag men aldrig dominanta. Snygg textur, intensitet och kryddigt långt avslut. En stor gin.

94 Wagging Finger Distillery Admiraal de Ruyter Gin Här snackar vi hantverksgin, mindre än 500 flaskor producerade av denna fina Navy Strength som klockar in på 57,5% och som knappast förstör krutet! Stor doft med citrusfrukter, örtighet, saltlakrits, bark och ett maritimt inslag. Kryddig smak med härlig intensitet som samtidigt är harmonisk och bjuder på nyanser av kryddnejlika, apelsinsyrlighet, sälta och lakrits. Och enbären, ja de kommer mer i slutet.

94 Loopuyt Dry Gin En så kallad Western Gin där enbären tonas ned något och mer fruktiga och blommiga inslag ges större spelrum. Loopuyt är en ny spelare som endast gjort denna Dry Gin sedan 2013 men imponerar redan rejält. Frisk doft med nyanser av potatisskal, apelsin, örter, lime, lingon och mandelmassa. Diskret blommighet. I gommen en oljig textur med toner av snälla enbär, hallon, träbark, cointreau och en blommig nyans som drar åt det parfymerade hållet till – fin restaurangtvål säger vi.

94 Driftwood Distillery JVS Navy Gin En hyllning till den holländska marinhjälten Jan van Speyk; en Navy Strength med en styrka om 55%. Trots det en oerhört harmonisk gin med markerade citrusnyanser, medelhavsvibbar i doften, örter såsom basilika och en diskret blommighet. I gommen en rik smak med intensitet men ändå alkohol som är i harmoni. Oljig textur och enbären kommer i slutet. Mycket bra.

93 London No3 Dry Gin (De Kuyper for Berry Brothers) Ett bevis på att en större producent också kan leverera högkvalitativt är denna tappning som De Kuyper skickat till engelska Berry Brothers. Fin, kryddig och träig doft med inslag av ljusa röda bär, markerade enbär och ett stänk örtiga citrusskal. Smakmässigt en torr gin med klassisk enbärston, citrus, örter och bra grepp och intensitet.  

93 Boomsma Dry Gin En större aktör som startade upp i slutet av 1800-talet, då med fokus på bitter. En ganska klassisk gin med lite spritigare framtoning, örtkryddiga nyanser, toffee och enbär. I gommen en fin rondör och spritigheten i doften är här som bortblåst. Örtig, citrusskal och torr känsla i denna klassiska gin. Sitter kvar länge i gommen.

93 V2C Navy Strength Gin Namnet är en förkortning av Victor de Stuersstraat 2c, stället de fyra grundarna hängde på i Maastricht vid millennieskiftet och som ge namn åt destilleriet. Krutsäker gin – Navy Strength med 57%. Ganska klassisk näsa med såväl markerade enbärstoner som citrusfrukt, kardemumma och örtighet. I gommen en tät, kryddig smak med fin oljig struktur och toner av limeskal, kryddbutik och enbär. Stilig torr grej detta.  

93 Zuidam Distillers Courage Aged Dry Gin (artikel 87684, 590 kr, 700 ml, BS) I våra glas; batch nummer två som lagrats viss tid på 200-liters amerikansk ek innan buteljering 2014. 44%. En elegant skapelse från Zuidam där vi möts av pigga, örtiga drag med citrusnyanser, sotighet, enbär och en fin syrlighet. I gommen en torr upplevelse trots tiden på fat, kryddiga undertoner och syrliga citrusfrukter. Enbären kommer fint i det torra avslutet. Bra bett.

92 Zuidam Distillers Dutch Courage Dry Gin (artikel 86790, 461 kr, 700 ml BS & artikel 86961, 588 kr, 1000 ml, BS) Vi provar första batchen från 2015 som håller 44,5% och möts av läckra dilliga toner, citrusskal, apelsinpunsch, gurka och ett stänk mandelmassa. Pigg smak med bra intensitet, citrusfrukter, marsipan, vanilj och smörkola. Enbären kommer fint i svansen. Elegant.

92 Wagging Finger Distillery Gin Ytterligare en snygg gin från Wagging Finger och om ni vill veta vem som producenten viftar fingrar åt så får det allvetande internet delge er detta. Enbärsspritig i doften med inslag av citrus, potatisskal, apelsin, kryddnejlika och örter. I gommen en rå känsla på ett snyggt sätt, enbär, apelsinskal, örter och ett kryddigt avslut. GT på denna, ja tack.

92 Wagging Finger Distillery Quercus Rubra Fino Gin Finofat, den var ny för oss. Och ja, det fungerar riktigt fint med gin. Producenten vill locka fram de friskare tonerna som en fino kan leverera och inte det mörka i exempelvis en oloroso. Dofter av apelsinskal, gummi, örter, enbär, kardemumma och kryddnejlika. I gommen en syrlig smak med pigga citrustoner, kryddbutik, florsocker och integrerade enbärstoner. Ganska elegant och lär fungera som avec lika bra som i en drink.  

92 Driftwood Distillery Donkey Jack Gin Onekligen ett eget uttryck i denna gin som bjuder på nyanser av kräftspad, musselavkok, dill, citrusskal, blomstjälkar och tallbarr. I gommen en maritim känsla med stjälkiga örttoner, barrskog, enbär och citrus. Snygg och uttrycksfull. Får oss att tänka på Dirty Martini…

91 Bobby’s Schiedam Dry Gin Döpt efter grundarnas farfar Jacobus Alfons och som gick under tilltalsnamnet Bobby. Med avstamp i dennes ginrecept så har man under två års tid letat sig fram till sin Dry Gin som innehåller åtta olika botanicals. Inga extrakt, inget socker eller andra tillsatser. Här möts vi av en frisk mandarindoftande gin med inslag av blodgrape, timotej, tallbarr och enbär. I gommen en frisk viskös smak som initialt upplevs söt men som snörper ihop bra på slutet där intrycket är av det torra slaget. Delikat ton av kryddnejlika och röda bär tillsammans med citrusfrukterna och enbären.

91 Zuidam Distillers Dutch Courage Old Tom Gin (artikel 87685, 569 kr, 700 ml, BS) Återuppväcker en klassisk engelsk stil, Old Tom, som var söt i sin smak och en motpol till London Dry Gin. Här möts vi av associationer som tar oss mot agave, lite finkel men samtidigt kryddiga toner och ett stänk vaniljkola. Smaken uppvisar sötma, rondör, kryddhylla men i slutet gör sig även enbären tillkänna. Kul revival men drick den som en avec.

91 Distilleerderij van Toor VL92 XY Gin VL92 produceras vid destilleriet Van Toor i Vlaardingen och namnet kommer från ett klassiskt nederländskt fraktfartyg. En ganska komplex gin, något som delvis förklaras av de 14 använda botanicals i destillatet. Pigg doft med citrustoner, marsipan, björnklister, röda bär, kryddhylla och enbär. I gommen en initial kryddsötma som dock integreras väl i smaken och som i finishen är nedtonad. Fruktiga nyanser av vinbär, hallon, mandel och citrus. En gin som absolut visar klassiska toner men som också flörtar med det moderna.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

91 Onder de Boompjes Gastro Gin / Gin & Jonnie Kocken Jonnie Boer har i samarbete med producenten Onder de Boompjes som gjort genever sedan 1658 utvecklat en gin som bland annat innehåller fem olika sorters peppar. Här möts vi av en delikat dragonnyans i doften som även touchar vid lakrits. Kryddig känsla som nästan får oss att tänka akvavit. I gommen fin oljig textur med toner av enbär, viltpaté, tranbär och dragon.

91 Hermit Coastal Dry Gin En gin som innehåller upp till åtta ingredienser, inklusive de obligatoriska. Här möts vi av en distinkt nyans av nyskördade citroner, pomerans, kanelstång och fin örtighet. I gommen en frisk smak med nedtonade enbärsinslag, tallskog och en vaniljkryddig kardemummaton. Oljig textur som skänker en förnimmelse av sötma. Producenten föreslår några droppar över färska ostron. Gärna, säger vi.

90 Goodmans Gin Ett samarbete mellan paret De Goede och hantverksdestilleriet van Toor. En ganska modern gin men som ändå håller ett fint grepp om enbären. Inbjudande doft med citroner, mandarin och även ett stänk grape. Sommaräng, örter och tallbarr. I gommen fin pepprighet, koriander, enbär och barrskog. Bra bett och den initiala sötman är mer diskret i avslutet.

90 Rutte Dry Gin En stilig gin från ett av de äldsta husen i Nederländerna och som suttit i samma lokal sedan 1870. Inleder vegetativt med ett stänk gurkskal, örter, citrus och en jodkänsla. Diskret träig ton och även viss blommighet. I gommen en initial sälta, citrustoner, enbär och kryddig lime. En perfekt gin när gurkskivor i din GT är preferensen.

90 V2C Dutch Dry Gin Modernt skolad gin men som ändå låter enbär, koriander och lite bittra ämnen komma till tals. Inleder bärigt och aningen tropiskt med inslag av passion, vanilj och hallon. Mandarin, citron och körsbärstomatblad kompletterar. Smakmässigt en fruktig stil med vanilj, enbär, blommighet, kola, citrus och koriander. Klockar in på 41,5% och upplevs som snällare i sin stil. Drinkingrediens alternativt ren med isbit.

90 Onder de Boompjes Sylvius Dry Gin Klassiskt destilleri som varit med sedan 1658. Skaparen Franciscus Sylvius var dessutom den som först registrerade ett varumärke vid namn genever år 1650. Värt en del respekt bara det. Ganska klassisk stil även om det dyker upp lite mer nutida nyanser av blommighet och citrusfrukter som är mer accentuerade. Likväl är enbären med hela tiden, precis som koriandertonen. Smakmässigt en delikat blommighet, relativt torr känsla även om den initiala träffen mot gommen upplevs söt. Enbärspigg och robust i positiv mening.

89 V2C Orange Dutch Dry Gin Onekligen en gin som sticker ut men måhända på bekostnad av enbärskänslan. Här möts vi av julkryddor såsom ingefära och kanel, apelsinskal och pomerans. Smakmässigt har vi en pepparkaksdeg med fin pepprighet, apelsintoner, florsocker, rondör och torrhet. Inte alls dum men gör sig nog bäst som avec och ett gäng istärningar.

89 Vørding’s Cedar Wood Smoked Dry Gin Thomas Vørding som startade etiketten, har här använt sig av cederträbitar som han själv hackat och rostat. Destilleras i Schiedam och förutom ceder är kanel och apelsin viktiga ingredienser förutom de obligatoriska. Doften är lätt rökig med inslag av rosenvatten, trä, citrus, apelsin, enbär och korvgrillning. I gommen kommer kanelinslaget mer fram och lirar fint med apelsintonen. I eftersmaken ett stänk ingefära och citrusfrukter. Avec.

89 Rutte Cellery Gin Selleri alltså, den var inte alls dum. Startar aromatisk och får oss att associera till allt från aromatkrydda, curry och just selleri samt ett stänk libbsticka. I gommen en relativt torr känsla med syrliga citrustoner, kryddiga nyanser, enbär och ett stänk grillkrydda. Håller sig på rätt sida och blir aldrig övertydlig.

89 V2C Oaked Dry Gin Ekfatslagrad gin, närmre bestämt fat från franska Limousin. 41,5%. Inbjudande doft som väcker nostalgin till liv hos oss; Tia Maria. Här finns också ett stänk lakrits, apelsin- och citrusfrukter, lagerblad och malört. Fin balans i smaken där faten bjuder på kryddighet, choklad och bakomliggande enbär. Gör sig bäst som avec.

88 Distilleerderij van Toor VL92 YY Gin En gin som producerats i ytterst begränsad upplaga och vars färg inte kan relateras till fatlagring utan det faktum att den är tappad ofiltrerad och basen är maltvin där en del har ålder. Inleder julkryddigt med kompletterande drag av marsipan, apelsinskal och simhall. I gommen en kryddig ton med maltiga drag, torr beska, apelsin och kryddhylla, särskilt ingefära. För den nyfikne.

88 van Kleef Gin Inte bara ett destilleri utan också museum. Van Kleef har varit med sedan 1842 och ligger i centrala Haag som under årens lopp sett det ena destilleriet efter det andra försvinna. En finstämd gin med örtiga drag, blommiga nyanser, citrusfrukter och ett stänk florsocker som gör sig fint med enbären. I gommen en snäll gin med lätt beska örttoner, ett stänk vanilj och barrskog. Enbären kommer i eftersmaken. Relativt finstämd.

85 Distilleerderij van Toor VL92 Gin Act 1736 Gin En gin som högtidliggör den engelska Gin Act som i flera omgångar höjde skatterna på genever för att hejda dryckenskapen bland de fattiga under 1700-talet. Denna gin har som bas firmans egna maltvinsgenever. Annorlunda doft, minst sagt, som får oss att tänka högoktanigt med kompletterande inslag av örter, särskilt koriander, och blommighet. I smaken en lite rå, spritig känsla som får oss att tänka på finkel och den är aningen kantig och ofin denna ginakt. Trots det så finns vissa kvalitativa attribut.

85 Sloane’s Distilled Gin En gin där respektive ingrediens destilleras separat innan slutblenden. Här möts vi av nyanser av träspån, tändsticka, tydliga enbär och örtiga toner där främst kardemumma, vanilj och lakrits träder fram. I gommen en viss rondör, citrus, lite spritig känsla enbär och träiga örter. Fin vaniljton dock.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

84 Nolet Silver Dry Gin Blommig gin som har ett starkt renommé men vi är inte helt övertygade av den närmast parfymerade tonen som gärna vill dominera. Toner av fruxo, champis, blomparfym, röda bär och lakritsrot. I gommen en oljig struktur med visserligen bra intensitet och bett men som har en markerad blommighet. Persika och päron i smaken. Saknar den klassiska ginkänslan men för de som inte gillar enbär så kan den gå hem.

80 Sir Edmund Gin Mannen bakom Sir Edmund har ursprung Réunion, vaniljstångens högborg och måhända är det inspirationskälla till denna vaniljinfuserade gin. Stor doft av smörkola, generösa mängder vanilj, ett något kloraktigt drag, blommor och kanel. I gommen oljig textur med tydlig sötma, vaniljextrakt, hallon och vi kämpar tyvärr med att finna enbären vilket förklarar betyget.

Genever

92 Rutte Korenwijn En nederländsk klassiker som nu är inne på sjätte generationen sedan etableringen under 1800-talets första hälft. Osötad stil med djup i såväl näsa som smak och snyggt integrerade toner av apelsinskal, enbär och örtighet. Oljig men med friskhet och bra bett. Korenwijn är fyrfaldigt destillerat maltvin av olika åldrar.

91 Zuidam 3 Years Oude Jenever (artikel 81900, 449 kr, 500 ml, BS) Genever måste delvis produceras av mältat korn och just i versioner med lite ålder så kikar vissa whiskyassociationer fram. I Zuidam’s treåring möts vi av ett doftspektrum som spänner från Rockader, päron, Marc till maltiga drag och citrus. I gommen en delikat sötma, oljig textur och inslag av saltlakrits, fänkål, päron och mal. Enbären kikar fram i svansen. En utmärkt personlig och alternativ avec.

90 Rutte Jonge Jenever En genever i den snällare skolan, det vill säga lägre alkohol (35%) från klassikern Rutte i Dordrecht. Aromatisk doft med inslag av florsocker, citrusfrukter, rosenvatten och smörkola. Harmonisk smak med rondör, örtiga inslag och enbär. Snyggt hantverk.