Hem Whisky & Bourbon Nedslag bland öl och cider

Nedslag bland öl och cider

av Livets Goda

88 LGP / Dacicky (nr 1009, 330 ml, 11:90 + 1 kr pant)
Tjeckisk pilsner i klassiskt utförande där vi noterar allt från brödiga nyanser till bastuved och snygg blommighet från humlen. Rondör, smygande beska och en relativt fyllig gomkänsla med knäckebrödiga och honungsstänk gör detta till ett säkert kort.

89 LGP / Breznak (nr 1611, 330 ml, 11,90 kr (flaska), 10,90+1 kr pant (burk)
En böhmisk pilsner som varit med sedan 1753 och gör oss tjeckvänner mer än nöjda! Skönt brödig doft med aprikosaktiga inslag och en apelsinzestig touch. En ganska fyllig pilsner i den torra skolan och med behaglig krydda, knäckebrödiga nyanser, små fina bubblor och en smygande efterbeska som förhöjer känslan av en ytterst stabil pilsner.

88 LGP / Zywiec (nr 1610, 500 ml, 17;90 kr)
Polsk lager, ja varför inte! Varvar citruspigga toner med bröd, bastuved och fin blommighet i doften och smaken fortsätter i samma spår med citrussyrliga inslag, snäll beska och ett behagligt torrt avslut.

87 LGP / Karlovacko (nr 1510, 500 ml, 18;90 kr)
Alla som provat denna på semestern i Kroatien räcker upp en hand! Med denna i glaset så längtar man till solen och medelhavets värme och ölets maltsötma, lätt rökiga ton tillsammans med ett citrusinslag samt nertonade beska har precis den läskande effekt den sannolikt är gjord för att ha.

87 LGP / Ichnusa Anima Sarda (nr 1407, 330, 14;90 kr)
Öl från Sardinien ser man inte varje dag! Här är det en törstsläckare av rang som sarderna bjuder på med citrus och blommiga nyanser i såväl doft som smak och i en lätt stil med fint frukt- och maltdriv. Diskret beska smyger sig på i finalen.

90 LGP / Zlatopramen Half n’ Half (nr 1604, 500 ml, 18;90 kr)
Välgjord, karaktärsfull och med mycket ölursprung, ja detta är en mörk tjeck som genast förflyttar en till ett ölhak i ölets mecka, Tjeckien. Rökig bastuved, karamell, choklad och kaffeböna möter fin mousse, brödiga inslag och läcker maltighet.

89 LGP / Zlatopramen Premium (nr 1582, 500 ml, 17;90 kr)
Gillar du mer de mer humleblommiga tjeckerna så knäcker du istället Zlatopramens Premium. Här noterar vi blommiga toner, limeskal och limpa och en smak som är något syrligare än vad tjeckerna brukar vara. Återigen delikat mousse och med ett torrt avslut med diskret beska.

88 LGP / Newcastle Brown Ale (nr 1538, 330 ml, 15;90 kr)
En öl som hängt med oss i många år och som väcker minnen. Känns klassiskt så det förslår, inte minst om du är på nordöstkusten i England för då tar man gärna in ett par pints av denna karamelliga ale med en touch av kaffeböna och låter strupen svalkas av den livliga kolsyran och det torra , lätt knäckiga avslutet.

88 LGP / Cruzcampo (nr 81599, 330 ml, 15;90 kr)
Andalusisk öl som visar upp fin örtighet, brödiga toner, citrus och malt. I gommen får du den där riviga kolsyran som passar så bra i varma klimat och vi upptäcker att det visst också funkar en svensk begynnande vårdag. Viss beska i avslutet.

92 LGP / Bulmers Zesty Blood Orange (nr 83429, 500 ml, 26;90 kr)
Solmogen blodapelsin i doften som backas upp av äpplen; vilken kombo! Snacka om att den här snackar med belöningssystemet i hjärnan. Smaken då? Jodå, blodapelsinspåret plockas upp omgående men även stenfrukten gör sin röst hörd. Sötman är balanserad och upplevs främst i mittpaletten för i det rena avslutet snörper det samman snyggt med en delikat syrlig skalbeska, eller mer som det vita från apelsinskalet.

93 LGP / Stassen Cidre Cuvée Rosé (nr 82091, 750 ml, 59;90 kr)
Superseriös belgisk cider på ett äpple med rödaktigt kött. Här blir vi lyriska och noterar syrliga äpplen, halmiga inslag, lätt oxidativa toner i doften och en halvtorr, klingande ren smakbild med de finaste saftiga äpplena och ett långt avslut. Stiligt och karaktärsfullt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING