Ni kommer att älska det här vinet!

Livets Goda 4 Apr, 2019
Vin Högljudde Charles Smith är onekligen ett unikum i vinvärlden - och det kanske förklarar varför hans viner också är det. Inget för den veke som föredrar transparenta och skira skapelser utan här är det kraftpaket i xl-format. Men, och det är viktigt att tillägga, han gör ju det med finess och elegans på hans egna vis. Substance CS består till hundra procent av cabernet sauvignon och druvorna kommer från tre olika vinlägen; Goose Ridge, Frenchman Hills och Coyote Canyon. Vinet har lagrats i 12 månader på franska fat (varav 50 procent nya) och är således vårt Dryckestips denna vecka.

Chefredaktör Anders Enquist om 2016 Substance CS

Låt oss prata pengar och vin; har ni en maxbudget på 200 kronor - eller känner att det är där gränsen går för vad ni vill slanta upp för ett vin, i detta fall rött - och är ute efter ett vin som både smeker och bjuder till generöst men samtidigt uppträder med prydning och förfining så är det bara att säga grattis, ni har här ert vin. Vi tar det från början:

Som ofta med den gode Charles så dukas det fram mycket på vinbordet i fråga om frukt och smak. Här svallar inslagen av blåbär, björnbär, vinbär, dränerad med en mörk fruktsötma expanderat av lätta vaniljhintar och lakritstoner. Låter måhända som en smaskig efterrätt och en riktig god sådan. Men det är mer komplext än så. Fina tanniner stadgar snyggt, pepparkrydda ger temperament i vinet, tobaks- och cedertoner ger gentlemannamässig pondus och det minerala basspelet skänker syra och elegans i strukturen och parerar på sitt sätt sötman med en syrlig bottenplatta.

Charles balanserar och stramar åt det hela så att allt behåller skärpa och finess, utan att förlora det här läckert inbjudande. Det blir både maffigt fluffigt och skarpt elegant i samma andetag. Det blir som en luftigt producerad kärleksfylld souldisco med en funkig, melankolisk melodiskärpa. Jag dryftar mig till att i jämförelse nämna Luther Vandross och hans odödliga stycke (med en väldigt exakt passande titel i fråga om vinet…) i denna genre:
Never Too Much. 

Ni kommer att älska det här vinet!

92 poäng

2016 Substance CS (cabernet sauvignon)
Nr 74083, 14,5% (750 ml), 179 kr
Washington State, USA

Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Serveringstips:
Vinet är ytterst njutbart att dricka som det är, men matchats tacksamt och gladeligen till ett par rediga hamburgare, grillad kyckling eller varför inte en ordentlig köttbit, serverad med pommes och bea. Servera gärna lätt svalt, men inte kallt!


Artikelarkivet