Hem Whisky & Bourbon Nikka Coffey Grain – Magnetiskt lockande och exotiskt

Nikka Coffey Grain – Magnetiskt lockande och exotiskt

av Livets Goda

1918 åkte en 24-åring vid namn Masataka Taketsuru till Skottland för att både studera organisk kemi på universitetet i Glasgow och för att fördjupa sig i maltwhisky. När Masatak återvände till Japan blev han produktionsansvarig för det som kom att bli Japans första whiskydestilleri; Yamasaki. Efter 10 år så startade Taketsuru sitt egna destilleri Yoichi. Så börjar historien om Masataka Taketsuru, whiskyföretaget Nikka och dess två destillerier Miyagikyo och Yoichi.

Benämningen ”Coffey” syftar på de speciella pannor som whiskyn destilleras i, en konstruktion som Aeneas Coffey utvecklade på 1830-talet och som kom att revolutionera hela whiskyindustrin. Nikkas grundare, Masataka Taketsuru, blev fascinerad av Coffeypannor när han, 1919, praktiserade på Bo’ness graindestilleri väster om Edinburgh. Han skulle senare besöka fler grainfabriker och fick tidigt tankar på att använda sig av traditionella Coffeypannor i Japan. Det skulle dock dröja till en bit in på 1960-talet innan han fick möjlighet att importera två Coffeypannor från Skottland. Till skillnad från nästan all grainwhisky i världen gör Nikka sin Coffey Grain på majs istället för vete. 90% av receptet utgörs av majs och 10% av mältat korn. För lagringen används bourbonfat av olika slag. Nya, använda, omgjorda, kolade… Beträffande åldern så handlar det här om whisky som lagrats i upp till 12 år.

Veckans Dryckestips är således Nikka Coffey Grain, som idag klockan 10:00 lanseras på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Chefredaktör Anders Enquist om Nikka Coffey Grain, 45%

Det finns något magnetiskt lockande och exotiskt i denna whisky. Något oemotståndligt komplext men ändock så tydligt och uppenbart. Och enligt alla låsta och traditionella normer borde whiskyn inte inbringa den status och poäng den gör. Det är ju trots allt 100% grainwhisky av majs från Miyagikyo och som får sin lagring i nånstans mellan 8 till 12 år. Således även en ung whisky. Likt förbaskat skjuter den sig själv med rätta till höjderna. Grainwhiskyn mår helt enkelt utmärkt i det här åldersspannet. Och Nikka ger all tänkbar rikedom i doft och gom.

Den kolade länken i faten ger en smekande vaniljton, faten kryddar med ingefära och peppar, och fruktigheten andas citrusbas med mogna äpplen, sultanrussin, gul persika och lätt kanderade körsbär. Sötman, med det nötiga insticket, drar som nämnts med vanilj men även med toffeé och lakritskola. I avslut klassiskt välplacerade vindar med tobak och läderfåtölj.

Det är lika läckert som snyggt!

95p

Nikka Coffey Grain, 45%
Nr 40655 (700 ml) 599 kr
Japan

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING