Nikka from the Barrel

av Livets Goda

1918 åkte en 24-åring vid namn Masataka Taketsuru till Skottland för att både studera organisk kemi på universitetet i Glasgow och för att fördjupa sig i maltwhisky. När Masatak återvände till Japan blev han produktionsansvarig för det som kom att bli Japans första whiskydestilleri; Yamasaki. Efter 10 år så startade Taketsuru sitt egna destilleri Yoichi. Så börjar historien om Masataka Taketsuru, whiskyföretaget Nikka och dess två destillerier Miyagikyo och Yoichi.

Nikka from the Barrel, 51,4%

Nr 551 / 499 kr / 92p
Nikka from the Barrel lanserades på 50-talet och här blendas singlemalt från Yoichi och grainwhisky av majs från Miyagikyo´s Coffey stills. Lagring i bourbonfat, sherryfat och ny amerikansk ek i mindre omfattning. Åldern ligger någonstans mellan 6–10 år och det är en trivsam ungdomlighet som sveper in i gom. Vanilj och nötetsad sötma i den lätt tropiska torkade fruktigheten med vissa orientaliska inslag i den finlemmade kryddigheten. Stramar upp bra i avslut och lägger ett försiktigt tobaksspår efter sig. Ömsinta procent.

Whiskyn finner du HÄR på Systembolaget