En Whisky Smash är i grunden en blandning av en Mint Julep och en Whiskey Sour, vilket blir en syrligt, fruktigt cocktail som vi toppar upp med lite spritz i form av sodavatten. Som namnet antyder har vi här använt Nikka Coffe Grain som bas, vilket gör det till en enkel och festlig Nikka Smash.
Drinkbas
Nikka Coffey Grain, 45%
Japan / The Nikka Whisky Distilling Co / 700 / Lanseras åter i feb 2025 / 599 kr / 94+
Hos Nikka är grainwhisky i detta fall lika med majs, och inte traditionellt vete. Ursprung är Miyagikyo och åldern på whiskyn är någonstans mellan 8-12 år. I lagringen används bourbonfat av olika slag som nya, använda, omgjorda, kolade. Nikka kan böka med detta hur mycket de vill, bra blir det hur de än vrider näsan. Strukturellt en grusande smekning med vinöst drivande tanniner och i fruktighetens smaknoter vanilj med citronzest, fudge, lakritstoffée kolade mogna äpplen, sultanrussin, persika och lätt kanderade körsbär. Balanserat pepprig fatkryddighet legeras med ingefära och luftig kanel som ger oss exotisk längtan med de klassiska vindar av tobak och läderfåtölj. Lika snillrikt som bra. Svårt att inte heller bli kär prissättningen.
Benämningen ”Coffey” syftar på de speciella pannor som whiskyn destilleras i, en konstruktion som Aeneas Coffey utvecklade på 1830-talet och som kom att ruska om whiskyvärlden.
Så mixar du en Nikka Smash
3 cl Nikka Coffey Grain (det går även bra med Nikka Coffey Malt)
3 cl färsk citronjuice
2 cl sockerlag (1 del vatten, 1 del socker)
Bladen från 3-4 myntakvistar
Soda vatten
Garnering
En myntakvist och en skiva citron
Isbitar
Så gör du:
Ta ett bourbonglas lägg i mynta, sockerlag och citronjuice och muddla direkt i glaset. Fyll glaset med isbitar och fyll på med Nikka och toppa upp med sodavatten. Rör om och garnera med en skiva citron och en myntakvist.
Nikkas sortiment på Systembolaget finner ni HÄR