Hem Vinvärlden Niklas tipsar: 2015 Domaine du Pélican Chardonnay

Niklas tipsar: 2015 Domaine du Pélican Chardonnay

av Livets Goda

 

Vi kunde inte sälja vinerna trots ett mycket rimligt pris och årgångar helt ner till början av 1960-talet. De med ålder var fenomenala men nej, det gick inte hem. Idag är det annat ljud i skällan. Jura har nått kultstatus. Först bland initierade sommelierer, sedan till de som ständigt är på jakt efter något nytt hett och nu så börjar det så sakta landa även hos en större vinintresserad publik. Likväl, om vi pratar teoretiskt och oupptäckta regioner så är nog detta något av det närmaste man kan komma om man vill leka Dr. Livingstone.

Öster om Beaune i Bourgogne, närmre gränsen mot Schweiz, hittar du Jura. Det händer inte så mycket här, inga större städer, inga världskända turistattraktioner – om inte La Vache Qui Rit räknas dit; den skrattande kon-osten har nämligen ett museum i regionen. Så nej, inte så mycket uppseendeväckande i Jura. Det mesta handlar om just ost, Comté speciellt, och så vin då.

De småskaliga producenterna har levt i periferin av den världsberömda grannen Bourgogne och tycks vara ganska ok med det. Här är det inte flashigt utan mer avslappnat och turistströmmen betydligt mer återhållsam, även om den nu ökar. Regionen har främst associerats med den gröna druvan savagnin, en av de äldsta vitis vinifera’s vi känner till, samt de blå poulsard och trousseau. Dessa kompletteras med de mer namnkunniga chardonnay och pinot noir.

Jura associeras ofta med den lätt oxiderade nötiga stilen som också återfinns i Sherry. Fast utan att då förstärka vinet. Istället handlar det om att toppa upp faten eller inte, när de lagras. Undviks processen att fylla på så uppstår den unika jästiga och nötiga karaktären. Toppar du upp, i Jura kallat ”Ouillé” så blir vinet mer klassiskt även om det naturligtvis har Juras särprägel.

Guillaume D’Angerville, är från Bourgogne och egendomen Domaine Marquis d’Angerville i Volnay. För ett antal år sedan, första Pélican-årgången var 2012, så tog han beslutet att familjen skulle etablera sig utanför Bourgogne och valet föll på Jura. Detta efter att ha blivit golvad av ett Jura-vin han fick serverad blint på en restaurang. Att som utomstående komma in i Jura är kanske inte alltid det lättaste, särskilt inte när man köpt vinmarkerna av den hyllade Jacques Puffeney som lade ner verksamheten, men det krävdes inte mycket tankeverksamhet bland de lokala för att förstå vad ett så pass etablerat och respekterat namn som Domaine Marquis d’Angerville kunde göra för regionen.

Domaine du Pélican

Domaine du Pélican är namnet på Guillames egendom där d’Angervilles vinmakare Francois Duvivier även äger en mindre post. Namnet har sin alldeles egna historia och är inspirerat av byn Arbois vapenemblem där en pelikan är avbildad. Kombinationen Arbois och pelikan är högst slumpmässig. Under en genomresa i början på 1500-talet så stannade den tysk-romerska kejsaren i Arbois, med hela sitt entourage vilket även inkluderade kejsarens imponerande samling av sällsynta djur. Pelikanen drog dock sin sista suck i Arbois vilket ledde till att Maximilian lät byn använda fågeln i sitt vapenemblem.

Guillame och Francois producerar en icke-oxidativ stil, det vill säga ouillé. Något som gör att vinerna mer uttrycker sitt växtläge. Jordmånen minner om den i Bourgogne, mycket kalksten, men lerhalten är högre i Jura och det ger vinerna lite mer kropp.