Niklas tipsar: 2017 Aix rosé - en känsla av Provence på hemmaplan

Niklas Jörgensen 20 Jul, 2018
Vin Min hustrus morfar har ett stort konstintresse och är dessutom inte utan talang själv inom uttrycksformen, även om det inte är lika ofta längre som färgerna och duken åker fram. Men nu är det konstskola på gång med familjens yngre generation och då letar han fram attiraljerna; akryltuber, palett, duk och palettknivar. Ett motiv skissas fram, trädgårdens damm och omgivning, och så lärs grunderna ut. Det ser så enkelt ut även om vi alla som provat vet att så inte är fallet.

Förutom magnumformatet så finns vinet i flera olika flaskstorlekar 

Men det finns något rogivande i att beskåda skapandet samtidigt som seneftermiddagens sol förstärker ögonblicket och kapslar in en underbar sommarkänsla. Målandet för osökt mina tankar till södra Frankrike och säkerligen har det undermedvetna ett finger med i spelet, nu när kvällens måltid planeras utifrån det valda rosévinet, 2017 Aix från producenten Maison Saint Aix i Coteaux d'Aix-en-Provence. För rosé och Provence är som ler och långhalm och få saker hör väl mer ihop än dessa? Ja, det skulle kanske vara Paul Cézanne då, målaren som spenderade en större del av sitt liv i staden Aix-en-Provence och som genom sina verk lade grunden till en global och tämligen unison uppfattning om Provence som en alldeles speciell plats; betagande, inspirerande och livsbejakande.  

Aix Rosé på magnum (150 cl), 279 kr >>

Niklas om 2017 Aix rosé
Maison Saint Aix är en ytterst pålitlig producent av rosé från regionen och som år ut och in levererar. Inte bara färgmässigt då, ni vet den där bleka laxrosa nyansen, utan även doft- och smak drar mot en mer återhållsam, elegant stil som sällan bjuder på ett bombardemang av frukt. 2016 var strålande men den nya årgången 2017 följer i samma fotspår och med den sommar vi upplever just nu så har väl Provence aldrig känts mer runt om hörnet än just nu.

2017 Aix har den klassiska laxrosa, närmast lökskalsfärgade nyansen. Ser inte mycket ut för världen men så doftar man och fångar upp det ena intrycket efter det andra. Ännu ungdomlig i sin framtoning, precis så vi helst vill ha vår Provence-rosé, och det kikar fram saftiga vita persikor i doftspektrumet tillsammans med vinbär, vattenmelon, blodgrape och även en lätt blommig hint som drar mot fläder. Försiktiga inslag av kokos, citrusskal och lakrits kompletterar. Trots de många intrycken så är doften aldrig yppig eller fruktdominant utan alla komponenter flätas samman och skänker ett gastronomiskt anslag. Gomkänslan då? Jodå, det märks tämligen omgående att det är en seriös rosé där den strama men ändå runda fruktkänslan får sällskap av citrusfrukter, en läcker persikosyra och en imponerande täthet som klingar ut i ett långt, härligt rent och torrt avslut. 

Solmoget i sin stil men ändå behagligt svalt och elegant gör vinet till en utmärkt matspelare även om det såklart är en förförande aperitif i sig självt. Starkt inspirerad av den målande duon, av Cézanne, av det vackra ljuset som letat sig in under seneftermiddagen i trädgården, så har valet landat på en kyckling-caesarsallad med lite extra sardeller i dressingen då vinets fina fruktrondör lär hantera en aningen mer sälta, vilket det senare demonstrerar med bravur. Och kycklingen, ja den gjutgjärnsgrillas för att inte äventyra den just nu bräckliga naturen.

Niklas intryck: 5 poäng*

 *5 poäng = Excellent Rosé

Provence alltså, har det någonsin varit så nära Sverige som denna sommar? 

2017 Aix Rosé Magnum (nr 76141) kostar 279 kr och den kan ni beställa här >>

Förutom magnumformatet så finns vinet i flera olika flaskstorlekar där inte minst dubbelmagnumvarianterna accentuerar festkänslan. Alla flaskstorlekar finner ni på Systembolaget här >>

Storlekar och priser:
75 cl, 139 kr
150 cl, 279 kr
300 cl, 699 kr
600 cl, 1899 kr
1500 cl, 5299 kr


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018
Artikelarkivet