Hem Vinvärlden Niklas Tipsar: 2018 är en synnerligen lyckad årgång för Poggio al Tesoros Il Seggio!

Niklas Tipsar: 2018 är en synnerligen lyckad årgång för Poggio al Tesoros Il Seggio!

av Niklas Jörgensen

Det har inte varit med så värst länge, den första buteljeringen av Il Seggio kom 2014, men vinet har snabbt funnit sin stil där Bolgheri-regionens närhet till havet och den unika jordmånen verkligen får komma till uttryck. 2017 lade in högsta charmväxeln direkt men frågan är om inte den nu lanserade 2018 ändå är strået vassare. Gott så in i bängen är det hurusom och känslan av en unik plats är oerhört stark i vinet!

Poggio al Tessoro är Veneto-familjen Allegrinis projekt i Bolgheri och med den passionerade Marilisa Allegrini i spetsen så har man bevisat sin kompetens med råge och att den sträcker sig utanför Valpolicellas gränser. Just Il Seggio är en klassisk Bordeauxblend där merlot står för hälften och resterande delas upp på cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. Det starka maritima inflytandet i Bolgheri ger dessa blends ett uttryck som vi inte hittar någon annanstans i vinvärlden och naturligtvis har den järnhaltiga jordmånen även den ett finger med i spelet.

Niklas om 2018 Il Seggio från Poggio al Tessoro

Il Seggio är en blend från två olika vingårdslägen, Le Sondraie och Via Bolgherese och vinet lagras uppåt 15 månader i franska mindre ekfat där mängden nytt landar kring en tredjedel. Årgång 2018 såg en hel del nederbörd under vintern vilket gav god tillgång på vatten senare under året för rankorna. En längre hängtid för druvorna har också behövt detta och det märks direkt på första sniffen att det finns ett härligt djup i vinet, ett där fläktande havsvindar får med sig lavendel, örtagård, mörka körsbär, hallon och cassis samtidigt som fatinteraktionen är precis alldeles lagom. Smakupplevelsen visar upp en omedelbar charm i den mogna mörka fruktigheten men också djup och tanniner som backas upp av uppfriskande syra, örtiga nyanser och ett stänk fuktig lakritstobak. Återigen delikat fathantering och vinet fäster kryddfint i den långa finalen. Detta är onekligen en riktigt fin Il Seggio med ungdomlig charm redan nu men definitivt också ett vin för källaren och sex-sju års lagring.

92 p

Il Seggio är, förlåt uttrycket, galet mycket vin för pengarna och dessutom en strålande introduktion till Bolgheri om regionen ännu är outforskad för din del. Vinet kostar 199 kronor för en flaska (75 cl, 14,5%) och har artikelnummer 2547. I nuläget finner du det i närmare 140 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan ytterligare kostnad.

Prova en flaska redan nu? Ge det en kortis i karaffen först och se till att få tag på några fina lammkotletter som du gnider in i örter innan köttet åker på grillen.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING