Hem Whisky & Bourbon Niklas Tipsar – Glen Grant 12 Years Old – en elegant singlemalt från Speyside

Niklas Tipsar – Glen Grant 12 Years Old – en elegant singlemalt från Speyside

av Livets Goda

Glen Grant 12 Years Old
Det är lätt att charmas av denna 12-åriga singlemalt som med sin elegans får oss att dra paralleller med vinets värld och sinnligheten i en röd Bourgogne. Samtidigt är det här en whisky som är ’lätt’ att förstå sig på.

Doften är stor, inbjudande, och bjuder på en diskret apelsinblommighet, syltade gröna mandlar, malt, honung, skönt syrliga stenfrukter, främst päron, och i bakgrunden smyger en fin kryddighet som får oss att associera till kanel och vanilj. I gommen en lättare stil som även denna drar åt det eleganta hållet till. Stenfrukterna har blivit till en äppelpaj och här finns en läcker kanelkryddighet, vanilj och citrusfrukt. Sötman är diskret och förstärker blott finessen. Avslutet är smeksamt och lämnar en lång fräsch eftersmak av citrus, fudge och kanel. Det är hur lätt som helst att förstå Glen Grants popularitet då den appellerar till precis alla. En riktigt bra whisky helt enkelt!

Betyg: 90 LGP

Glen Grant 12 YO (43%) har artikelnummer 473 och kostar 379 kr för 70 cl.

Till whiskyn på Systembolaget >>

Visste du att;
– 1898 fick ”Majoren” ett infall och lätt bygga ett granndestilleri på andra sidan vägen, det fick namnet Glen Grant 2. Destillerierna länkades samman med en pipeline som transporterade whiskyn från det nybyggda destilleriet till det äldre. Detta till lokalbefolkningens stora glädje då det nattetid slangades whisky ur pipelinen. Det gick så långt att James Grant fick postera ut vakter för att stoppa de törstiga.

– Idag går Glen Grant 2 under namnet Caperdonich

– Glen Grant ägs sedan 2006 av Campari och Italien är sedan länge producentens andra hemland där stora volymer säljs.

Vill du få personliga tips från Niklas? Skicka ett mail till info@livetsgoda.se med rubricering ”Niklas Tipsar”.

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/livets-goda-forstarker-med-niklas-jorgensen]

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING