Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Niklas Jörgensen 9 Aug, 2018
Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska - festligt! Andra intrycket, när du smakar vinet - wow! Att Champagne från den större flaskan innehåller ett vin med mer djup än normalstorleken är i grunden ingen nyhet men vet du egentligen varför det är så?Engelsmännen pratar om ullage
, den mängd luft som är kvar mellan korkens botten och vätskan. Här hemma är termen mest bekant för båtmänniskor för att beskriva tankutrymmet ovanför vätskeytan. Applicera detta istället på en magnum champagne som innehåller den dubbla mängden dryck jämfört med standardflaskan men som ändå har flaskhals och kork i samma storlek som 75 cl...vad sker då? Jo, i och med att det är samma luftmängd kvar i flaskan men den dubbla mängden Champagne så resulterar allt i en betydligt mer långsam mognadsprocess.

Ofta släpps magnumflaskan också senare än den vanliga så att de redan vid lanseringen har lagt till sig med större komplexitet och djup, något som sedan bara tilltar med ytterligare lagring. Och, det händer även att producenter väljer en bättre batch eller fat till sin större flaska vilket ger dig som konsument ytterligare en anledning att kika på formatet.

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen i regionen och deras satsning mot ett mer hållbart tänk och agerande är i sanning imponerande. Idag är hela 80 av firmans 270 hektar egna vinmarker biodynamiskt skötta och ständigt i stigande.

"Jag är, precis som så många andra, vansinnigt förtjust i Louis Roederers Brut Premier..."

 


Louis Roederer Brut Premier på Magnumflaska - en delikatess

Jag är, precis som så många andra, vansinnigt förtjust i Louis Roederers Brut Premier. Men, om jag får välja, så vill jag ha den i magnumstorlek då allt är ett nummer större här - minst. Komplexiteten, tätheten och djupet. Den magnum som just nu finns på Systembolaget baseras på årgång 2013 och har degorgerats 2017. Reservvinerna står för en betydande del av vinet och ligger till stor del på större fat. Chardonnay och pinot noir står för 40 procent var medan resten är pinot meunier. En filosofi som jag gillar extra mycket med husets take på Brut Premier är att man inte strävar efter att etiketten ska smaka detsamma varje år utan istället vill att basårgången skall slå igenom så att årgångsvariationerna kommer fram likt en vintage. Brut Premier går därför utmärkt att lagra och kommer att utvecklas. Särskilt då på magnum.

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier Magnum

Chardonnayfrukten i denna champagne kör närapå över dig som en ångvält á la Kalifornien, åtminstone initialt. Stark, ståtlig och oblyg. En småsmörig nötnyans och brioche kikar med bestämdhet fram och får sällskap av syrliga citrusfrukter, skolkrita samt en generös fruktighet i form av stenfrukter där såväl mogna gula och gröna äpplen, persika samt päron vill vara med.

Trots sin rikedom är det ändå ett finessrikt och skönt stramt bygge. I gommen visar vinet upp sitt djup med en struktur som får en att tänka vintage, syran skänker precision och sötman är ytterst diskret, ja man tänker inte ens på den. Renheten är fenomenal, fräschören likaså och det hela klingar ut i ett kvardröjande avslut med en lätt örtighet.

I normalstor butelj är denna champagne bra, men i magnumbutelj blommar det ut i all kraft. Det blir som en ljuvlig remix av en låt som du älskar där allt får en större mening. Nu ska man bara gömma undan ett par också, för att få uppleva än mer av vinet.

Niklas intryck:
94 poäng Louis Roederer Brut Premier (Magnum)
Nr 77498, 895 kr, 12%

Druvblend:
Chardonnay 40%, pinot noir 40%, pinot meunier 20%

Champagnen kan ni beställa via Systembolaget här >>


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet