Hem Vinvärlden Niklas tipsar: Stilsäker tysk pinot noir från Philipp Kuhn i Pfalz

Niklas tipsar: Stilsäker tysk pinot noir från Philipp Kuhn i Pfalz

av Niklas Jörgensen

Förra året genomförde vi på Livets Goda en omfattande genomgång av tysk riesling kontra fransk och att tyskarna över lag tog de flesta topplaceringarna kom knappast som en överraskning, det är på den nivån som landets rieslingproducenter befinner sig idag. En av dessa producenter och vars viner jag i flera år hållit högt var Philipp Kuhn. Hans toppriesling, Grosses Gewächs från lägena Im Grossen Garten och Schwarzer Herrgott var hög klass i 2018-årgången och det var även det suveräna Grosskarlbacher Burgweg som du för övrigt hittar i beställningssortimentet. Nu har jag däremot Philipps pinot noir i mitt glas och är det något han behärskar lika bra så är det just röda viner!

Det är ju inte bara just riesling man tänker på när Philipp Kuhn kommer på tal för det här är en Pfalz-producent vars odlingar faktiskt är hälften blå druvor, hälften gröna. De röda vinerna har såklart fokus på pinot noir men även andra sorter som St. Laurent odlas, ja till och med cabernet sauvignon.

Philipp Kuhn tog över en familjeegendom i nedåtgående spiral blott tjugo år ung – en spiral han med åren kom att vända med råge. Steg för steg så tog han vinerna mot en annan stil, torrare och röda och det dröjde inte särskilt många år innan han omnämndes som ett av Tysklands nya stjärnskott, särskilt då för pinot. Att han har cirka tjugo års erfarenhet av just pinot noir märker jag direkt när Philipps etikett Tradition provas. Det är ett vin som andas stilsäkerhet, ursprung och precis lagom dos ek för att inte förvanska frukten in i en ekkladdig dimma, något som tyskarna annars haft en viss förkärlek för.

Niklas intryck av Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition från Pfalz

Ett vin stöpt i en varm årgång och som skickar mig såväl utanför Europas gränser samtidigt som det finns en närmast burgundisk finess i såväl doft som smak. Körsbär och örtigt aromatiska anslag lindas in i välavvägda fatrostade toner och smaken visar upp ett härligt läskande uttryck med en blodapelsinaktig syra som lyfter de fint körsbärsfruktiga och mörkt jordgubbsaktiga insticken. Det finns en alkoholvärme i vinet signerat 2018 men balansen påverkas på inga sätt utan snarare bidrar den till ett flirtigt anslag och känslan av att det här vill man dricka tidigt.

89 p

Spara? Ja, absolut kan vinet ligga till sig några år och kanske du föredrar när den mest primära frukten lagt sig i vinet. Personligen dricker jag det nu och det närmaste året just för den charm som ung pinot är oslagbar på att visa upp! Kyl dock vinet ner till 14 C för störst utbyte.

Philipp Kuhns Pinot Noir Tradition återfinns i Systembolagets beställningssortiment, under artikelnummer 74134. En flaska (750 ml, 14,5%) kostar 189 kronor.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING