Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Niklas Jörgensen 22 May, 2018
Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för några decennier sedan blev Spaniens mest innovativa och moderna vinområde, mycket tack vare en stor experimentlusta. Dessutom är det själva hjärtat i Spaniens Cava-produktion där man drar nytta av det högre topografiska läget, något som skänker extra friskhet till de mousserande vinerna.

Cava har haft sina resor och de flesta av oss har nog varit med på färden av såväl besvikelser som riktigt sköna upplevelser. Det mousserande vinet kom från landets alla delar under 80-talets andra hälft men i samband med Spaniens inträde i dåtidens EG så började arbetet med att avgränsa och reducera cava till specifika regioner. Men trots framställning enligt den traditionella metoden, inga prosecco-genvägar här inte, så hamnade stilen likväl i ett slags bulkträsk som översvämmades av billig och oerhört enkel cava som inte gjorde någon lycklig.

Det senaste decenniet har med råge antytt att förändringens vindar åter blåser i rätt riktning med flertalet hantverksproducenter och en allmän kvalitetshöjning. Och så har nya regler införts för ett premiumsegment där allt från angivelse av enskilda vingårdslägen, långlagring på fällningen samt krav på att producenten ska äga vingården införts. Cava är äntligen på väg att återta sin position som ett superseriöst mousserande vin!

Villa Conchi sällar sig till skaran av kvalitetsdrivna producenter och mannen bakom är en av landets mest ansedda entreprenörer inom vinbranschen, Javier Gallareta. Numer finns dennes Brut Selección i Sverige och det är ett vin som består av lika delar av de klassiska cava-druvorna parellada, xarello och macabeo samt 10% chardonnay. Stilen strävar mot en mer finessrik cava och för att nå dit skördas bland annat druvorna under natten, allt för att hålla nere temperaturen och accentuera fräschheten. Villa Conchi Cava Brut Selección spenderar minst ett år i flaska, innan jästfällningen avlägsnas och liqueur de dosage tillsätts, den lilla 'sötmashot' som ofta adderas i mousserande viner som producerats enligt den traditionella metoden.

Villa Conchi Cava Brut Selección
Här möts du av en sval men solmogen bouquet där såväl maritima inslag som citrusfrukter, vit persika, kalkkrita, mynta, gröna omogna mandlar och kaksmulor dyker upp i doftspektrumet. Smaken bjuder på en försiktig initial sötma som dock snabbt tas om hand av en markerad saftig stenfruktssyrlighet, uppfriskande citrus- och persikanyanser samt en diskret brödighet.

Moussen är tät och bjuder på följsamma små bubblor och avslutet är klingande rent samtidigt som det uppvisar en kalkig mineralitet. Karaktärsfullt och med precis rätt balans mellan syra och sötma.

Priset för Villa Conchi Cava Brut Selección (nr 81501) är 109 kronor

Intrycket:
87 poäng

Cavan finns redan på flertalet Systembolag. Har inte din butik vinet så kan du enkelt beställa den till ditt lokala Systembolag, klicka här för att se om den finns nära dig. Klockrent nu när årets festliga högtider är i antågande!

Till Systembolaget

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet