Hem Vinvärlden Niklas Tipsar – Ytterligare en årgång av Chapoutiers Côtes du Rhône som sticker ut

Niklas Tipsar – Ytterligare en årgång av Chapoutiers Côtes du Rhône som sticker ut

av Livets Goda

Nu landar årgång 2017 av vinet på Systembolaget och ersätter den tidigare som onekligen överlevererade för sin prislapp. Och då är frågan, kan Chapoutiers nya årgång av arbetshästen Belleruche mäta sig med den föregående och så lyckade 2016?

“…M. Chapoutier är verkligen en bastion när det kommer till kvalitet…”

Rhônedalen befinner sig just nu i ett grymt flow med flera fina årgångar på raken, inte minst i södern. Men om allt var perfekt 2016 så bjöd 2017 på betydligt mer motstånd och värst var det i början av växtsäsongen när stora delar av den potentiella skörden slogs ut tidigt. Uteblivet regn under en längre tid gav också en hel del bönder problem men i övrigt var det en sommar helt i södra Rhônedalens smak. Särskilt om man som Chapoutier arbetar biodynamiskt och ekologiskt.

“Som alltid med Chapoutier är signumet renheten…”

2017 är en av de tidigast skördade årgångarna för Chapoutier och man var i snitt två veckor före det generella schemat. Den reducerade skördemängden har gett en imponerande täthet i druvmaterialet och gissa om det märks i Belleruche!

Niklas om 2017 Belleruche Côtes du Rhône från Chapoutier
Chapoutier hämtar ekologiskt odlade druvor till Belleruche från fyra mer sydligt belägna områden av Rhône där alla bidrar med olika jordmån och förutsättningar. 2017 har en hel del gemensamt med föregående årgång men växlar upp i täthet, kraft och tanninstruktur. Och det märks direkt på första sniffen att här finns gott om attribut från grenache och syra i form av färskkrossade hallon, violpastill, örtbukett, kirschiga drag och en skönt grusvägsdammig nyans. Fuktig tobak kikar också fram och lätt peppriga undertoner. Det ungdomliga gör sig mer tillkänna i smaken och det bjuds generösa mängder skogsbär, kryddiga inslag där bland annat lakritsrot gör sig tillkänna och en skön, omfamnande gomkänsla. Tanninerna skänker motstånd och det är överraskande bra tryck i dem.

“… en värdig uppföljare till den så fina 2016.”

Som alltid med Chapoutier är signumet renheten och det följer med hela vägen i det relativt långa avslutet. Onekligen en annorlunda, mer krallig, men mycket värdig uppföljare till den så fina 2016.

Servera gärna vinet lätt kylt då detta accentuerar fräschheten än mer. Bellereuche hör utan tvivel till kategorin Côtes du Rhône som överlevererar sett till prislappen och M. Chapoutier är verkligen en bastion när det kommer till kvalitet, från instegsvinerna till de absoluta topparna. En garant helt enkelt.

Niklas intryck: 89 LGP

2017 Côtes du Rhône Belleruche
Nr 75764 (750 ml), 13,5%, 109 kr

Vinet finns på ca 50 Systembolagsbutiker runtom i landet, men kan naturligtvis beställas till din föredragna butik här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING