Hem Vintips Nizza Frasca la Guaragna 2020 – barbera med flödande precision

Nizza Frasca la Guaragna 2020 – barbera med flödande precision

av Livets Goda

Nizza Frasca la Guaragna: Seriös barbera finns, det vet vi och dricker dem gärna och ofta. Men i och med att det är Piemontes mest odlade druvsort så har kvaliteten varit desto mer svajande och med epitet som folkets vin så blir det lätt att inte ta barbera på lika stort allvar som nebbiolo. Men, tiderna förändras, och idag har vinodlarna själva bevisat att det finns storhet i barbera, allena. Frasca är en relativt ny spelare på den piemontesiska vinscenen som vill annorlunda, vilket man också demonstrerar med sin högst charmanta barbera Nizza, som finns på Systembolaget i årgången 2020.

Frasca som tar sitt namn från den amerikanska entreprenören Curt Frasca och har blott några skördar med sig på resan än så länge. Men det är ingen gröngöling som musikproducenten Frasca fått med sig ombord på det ambitiösa projektet. Matteo Gerbi som tagit sig an vinmakarrollen är skolad hos tungviktaren Bruno Giacosa och har även verkat hos G.D. Vajra som vinmakare. Gerbis bakgrund blir rätt omgående självklar när Frascas viner provas.

Frasca´s vingårdar hittas i kommunerna Nizza Monferrato, Agliano Terme och Moasca, och omfattar totalt 22 hektar med en snittålder på över 30 för planteringarnas vinrankor. Nizza 2020 har efter avslutad jäsning vilat i äldre stora ekfat i 6 månader för att sedan buteljeras och lagras på flaska hos Frasca.

Nizza Frasca la Guaragna

Nizza Frasca la Guaragna

Chefredaktör Anders Enquist om Nizza Frasca la Guaragna 2020

2019 är en ”hard act to follow” för de flesta i Piemonte. Den generösa fruktigheten med den bevarande terroir luftigheten och skärpan från steniga jordmåner skapade stolt backbone med generösa famnar. Allt fanns i frukten, i karaktären, och skapade distingerad kraft i många viner, liksom vinerna baserad på barbera. 2020 följer dock upp med en imponerande fästande melodi i rätta händer, och Frasca missar inte möjligheten att ta vara på det. Mörkare mognad, mer tät blick, mer fruktdominant än jordmåns stinn, men samtidigt spirituellt mineraliskt vaken och fräsch. Den i grund rödnosiga bärigheten blöder mörka, känsliga tårar. Och beträffande den vegetala noteringen fångar barberafrukten i detta vin upp mycket som vinrankans växtlighet och omgivning har att ge. Örter, salvia, blommor, tobak, brinnande höst löv, allt med stoiskt vibrato.

Det är inte ofta jag säger att jag sätter 2020 före 2019, generellt alltså, men här måste jag göra det. Den svepande och elegant luftiga och funkiga basgång Nizza La Guargna visar upp i 2020 är ytterst attraherande och när energin hålls i tyglar, men tillåts ge nerv, blir det väldigt fruktsamt och för oss konsumenter trivsamt.
Det är barbera, det är 2020 och det doftar rent musikaliskt Luther Vandross och ”My Sensitivity (Get´s in the Way).
Det glider fram med en flödande precision.

91p

Nizza Frasca la Guaragna 2020
Nr 93870 (750 ml) 15%, 249 kr
Piemonte, Italien

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING