Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Njut av årets mest nypressad olivolja – Novello!

Njut av årets mest nypressad olivolja – Novello!

av Livets Goda

Äntligen är årets första olivolja, Novello, här. Det är en extra smakrik olivolja som enbart pressas av olivfrukterna som skördats de tio första dagarna på säsongen. Då är oliverna gröna, nästan omogna till sin karaktär, och lossnar knappt från grenarna. Den krispigheteten och fräschören avspeglar sig smaken. Höstens primör, Zeta Novello, finns nu i begränsad upplaga på butikshyllorna.

En massiv blomning på vårkanten i olivlundarna på Sicilien följdes av en varm och torr sommar. Därefter regnade det lite mer, vilket säkrade tillgången av Novello med riktigt hög kvalitet även i år.

-Årets Zeta Novello är både elegant samt fruktig och uppfyller alla våra förväntningar. Den har den klassiska doften av nyklippt gräs och gröna tomater, en fyllig och intensiv smak med viss pepprighet samt en lång eftersmak med angenäm beska, säger Massimo Gasperini, inköpare av olivolja på Di Luca & Di Luca.

Årets Zeta Novello kommer från Sicilien och pressas i huvudsak av tre klassiska olivfrukter: Biancolilla, Cerasuola samt Nocellara del Belice.

-Även två lokala sorter som heter Ogliarola samt Giaraffa förekommer i små mängder för att krydda oljan till perfekt smak. Det är förmodligen inte så många som tänker på det här i Sverige, men olivolja är litegrann som vin. Smaken påverkas av vilka olivsorter man använder, hur vädret varit under odlingssäsongen samt hur mogna oliverna är när de skördas. En tidig skörd ger helt enkelt en mer smakintensiv olja med stor fräschör. Som mest intensiv är smaken under november till februari, sen tonar den långsamt över till en mildare karaktär, berättar Massimo.

Zeta Novello, 500 ml, kostar cirka 90 kronor och finns att köpa i välsorterade Ica-, Hemköp- och Coopbutiker. I år kommer den i en extra elegant svart flaska med guldemblem, då Zeta fyller femtio år under 2021.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING