Njut av höstens nya smaker – viner som passar höstens alla dagar

av Livets Goda

Även om sommarens varma dagar snart kommer att vara ett minne blott, innebär det inte att man inte längre kan unna sig ett gott vin eller bjuda nära och kära över på en härlig middag. Det som hade varit en energigivande picknick under sommaren kan nu bli en mysig spelkväll med vännerna. Kura ner dig i soffan med ett glas vin, testa dina odds på mega fortune och kvällen kan bli minst lika mysig. Men för att försäkra dig om att du får ut det mesta av dina måltider och sociala tillställningar, är det också viktigt att välja rätt vin.   

Artikeln är i samarbete med NordicBet

Varför det är viktigt att välja rätt vin?

Vin är inte något som faller alla i smaken, men det finns alltid något vin som tilltalar en mer än andra. Ett tips är därför att inte tänka på vilket vin som passar maten, utan tvärt om. Om du börjar med att välja ut ett vin som faller dig i smak, kan du sedan fundera på vad du tycker passar just det vinet. På så sätt hamnar vinet i centrum och blir inte något vid sidan av trots att du spenderat timmar på att undersöka vilket vin som passar bäst till din maträtt. Du kan också testa att köpa några olika viner och se hur de kan variera i smaken beroende på vad du äter. Detta är mycket lättare än att försöka avgöra hur ett vin kan smaka baserat på en beskrivning. När du väl förstår hur olika faktorer som sötma, salt och umami kan ändra upplevelsen av en rätt eller ett vin, kommer det också bli lättare för dig att välja rätt vin i framtiden. Det finns inte riktigt något rätt eller fel när det kommer till vilket vin som passar bäst till olika rätter. Du behöver alltså inte köpa rött vin bara för att du planerat att servera plankstek.

Temperaturen på vinet

Även under höstens kallare dagar kan man riskera att servera vinet för varmt då många har uppvärmda hus som ligger på cirka 20 grader. Under sommaren är det dock lättare hänt att viner värms upp i samband med att de står ute och blir uppvärmt av solen eller helt enkelt under kvällens evenemang. Varför är det då så viktigt att vinet man serverar har rätt temperatur? Det man ofta märker i samband med att vinet värms upp är att smaken av alkohol blir mer dominant och andra skörare smaker försvinner. Vita viner bör därför ha en temperatur på 8 till 10 grader. När det kommer till rödvin är det många som hävdar att det inte behöver vara kylt, vilket är delvist rätt. Röda viner bör ha en temperatur på 16 till 18 grader. Detta innebär att om du serverar ditt röda vin som står framme i ditt uppvärmda rum, kommer vinet inte ha rätt temperatur. Kyll istället ner vinet en tid innan du ska servera det och ställ fram det så att temperaturen ligger på 16-18 grader när maten serveras.

Viner som passar höstens varmare månader

Under början av hösten är det inte många som direkt börjar tillaga fylliga soppor och kötträtter. Då temperaturen fortfarande kan vara ganska varm och solen kan titta fram, är det många som väljer att servera skaldjur och fisk. Detta innebär ofta att rätterna är något lätta och friska och då passar ett vitt vin bra till. Några förslag på vita viner som kan passa din havsrätt är:

  • Villa Garros Bordeaux – Ett vin torrt och fruktigt vin som kommer att passa bra till fräscha fisk- och skaldjursrätter. Dessutom passar ett vin som detta även till olika ostar så som getost.
  • Riesling – Riesling är ett något sötare vitt vin som passar bättre till krabba då krabbans kött är något sötare än till exempel räkor och musslor. Det spelar inte någon roll om du väljer ett Rieslingvin från Tyskland eller Österrike men tänk på att det senare är ett torrare vin.
  • Pinot Noir – Ett rött vin som passar något fylligare och rundare fiskrätter som fiskgratäng. Normalt brukar man välja vita viner i samband med fisk, men eftersom en gratäng är mjukare i smak passar ett rött vin bättre.

Viner som passar de kallare månaderna

Under de kallare månaderna är rätter med rött kött och svamp mer populärt då de är fylligare och fungerar som en varm kram efter en längre tid utomhus. Eftersom rätter som dessa ofta innebär mjukare och fylligare smaker, rekommenderas det också att man serverar rätter som dessa med rött vin.

  • Zweigelt från Österrike – Detta röda vin är något lättare och passar bra till gräddiga rätter. Kanske en härlig kyckling eller köttgryta.
  • 2018 Château de Pierreux, Beaujolais – Ett vitt vin som passar till kantareller och skogsbär.
  • Chardonnay – Ännu ett undantag från vad man brukar servera. Detta vita vin passar bra till flera svamprätter, speciellt kantareller.
  • 2016 Langhe Nebbiolo Pio Cesare – Ett vin med smak av nougat och körsbär som passar perfekt till fylligare svamprätter som risotto.
  • 2017 Allesverloren Shiraz – Om du planerar att servera en varm och mustig gryta, är detta fylliga röda vin den perfekta drycken att servera dina gäster. Med smak av choklad, lakrits och björnbär kommer de mustiga smakerna i din gryta att framträda och dina gäster kommer att tacka dig.

Testa dig fram

Du har nu fått några rekommendationer på viner du kan servera till din mat, men eftersom allt har att göra med personlig smak kommer du att behöva testa dig fram. Beroende på hur du smaksätter och kryddar dina rätter kan du även finna att ett fräschare eller fylligare vin passar bättre än vad som först rekommenderats. Om du är osäker eller vill diskutera vilket vin som passar bäst kan du bjuda över vännerna eller släkten och organisera en vinprovning. På så sätt lär du dig också mer om deras preferenser och kan anordna en middagsbjudning som bättre passar dem till nästa gång. Se även om samma vin ni valt till en rätt fortfarande passar om ni väljer att krydda på ett annat sätt eller lägger till en fräsch sallad istället för att servera den fylligare potatisgratängen.