Hem Whisky & Bourbon Njutfull och exotisk: Paul John Bold Peated Indian Single Malt 46%, 92p

Njutfull och exotisk: Paul John Bold Peated Indian Single Malt 46%, 92p

av Livets Goda

När den indiska rökwhiskyn Paul John Bold lanserades i september förra året, sålde nästan hela Systembolagets årsvolym slut – på endast tio dagar. En ny sändning rekvirerades som var ännu större, nu några veckor senare tog även den slut. Nu är lagret påfyllt så att det ska räcka ”en stund” i alla fall. Därför passar vi nu på att tipsa om single malt whiskyn från Goa, Indien – Paul John Bold – medan den finns i lager!

John Distilleries har på kort tid etablerat en hög status med sin single malt whisky. Destilleriet, som vi hittar vid en industrigata i den lilla byn Cunculim i södra Goa en mil från Arabiska Havet, grundades av Paul P. John 1996, men den första batchen av Paul Johns Single malt whisky ångades fram genom de två brittisk-tillverkade kopparpannorna, med en daglig kapacitet på 3 000 liter, så nyligen som 2007. 2012 kunde destilleriet presentera den orökta Brilliance och försiktigt rökiga Edited gjord på indisk malt som delvis har torkats med importerad torv från Skottland.
Så, i veckans Dryckestips: Paul John Bold!

 

Chefredaktör Anders Enquist om Paul John Bold Peated Single Malt, 46%

Finner jag en sensuell exotisk, eller kanske mer tropisk känsla i denna whisky bara för att jag vet att ursprunget är Indien och närhet till Goa? Ja, säg det, men går vi direkt på avslutet så är det exakt där denna känsla framträder.

Tar vi det från början så är ca 8-åriga Paul John Bold destilleriets rökigaste whisky, och då pratar vi ändå inte om någon tokrökighet, nej, det är en balanserad, tydlig men samtidigt timid torvrökighet, med ackompanjerande av humidor och cigarrblad.   Det är defacto ett ursnyggt kamratskap sinsemellan.

Greppet kickar i gång ganska direkt med ett krydd-distinkt och samtidigt ödmjukt och vinöst silkigt fäste. I detta ligger en citrusfruktighet där maritimt vegetala vågor rullar in snyggt. Sötman ligger snyggt i linjen, den finns där men har bra självbehärskning och färgsätter med utsökta toner av mörk choklad, vanilj och lakrits.

Så kommer vi då till det absoluta avslutet som när jag sitter och suger på får förnimmelse – eller är det flyende, exotiska drömmar – av ginger, ananas, persika och aprikos, stramt småpräglat av ceder och tobak. Förnimmelse, eller dröm, vilket det än är så är Paul John Bold Peated Single Malt 46% en mycket njutfull whiskyupplevelse, från start till mål.

92 poäng

Paul John Bold Peated Single Malt, 46%
Nr 439 (700 ml) 439 kr
Goa, Indien

Whiskyn finns i skrivande stund på 225 Systembolagsbutiker, men man kan naturligtvis beställa den till föredragen butik här >>>

RELATERAD LÄSNING