Hem Vinvärlden No Name – när vinet har en historia att berätta!

No Name – när vinet har en historia att berätta!

av Livets Goda

Dedikerat ett nekat namn står det i nedre hörnet av etiketten. Dedicato a un nome negato. Och så då med stora bokstäver i blickfånget, No Name. Onekligen väcker friulanska producenten Le Vigne di Zamòs etikett en hel del nyfikenhet och för dig som varit med i vinsvängen ett tag har säkert listat ut anledningen till det udda namnvalet. Annars, häng med på en historisk resa med pit stop vid EU-domstolen!

Dispyten hade pågått länge, faktiskt närmare fem decennier, innan Ungern till slut fick rätt i sak. Redan 1959 satte ungrarna igång en juridisk process mot bruket av namnet tocai friulano, allt för att skydda sitt eget berömda vin från Tokaj-regionen. I det nordöstra hörnet av Italien, i Friuli, hade man nämligen använt tillägget av tocai länge, fast druvan inte hade någon som helst koppling till det nobla vinet från norra Ungern. Italienarna vann målet men Ungern släppte det aldrig så när förhandlingar om landets inträde i den europeiska gemenskapen inleddes så var namnskyddet åter på agendan och det slutade med att EU-domstolen gav Ungern rätt.

Stor förtvivlan för Friuli där druvan, som egentligen är en släkting till sauvignon blanc, var och är oerhört viktig. Alla sade och skrev tocai så länge folk kunde minnas så hur skulle man nu göra med vinerna, vad skulle de heta? Valet föll på friulano som i ärlighetens och eftermälets namn faktiskt nog är mer till fördel för den italienska regionen identitetsmässigt och på den större scenen, även om det säkert retar en och annan lokalbo. Den högkvalitativa firman Le Vigne di Zamò har dock inspirerats av tvisten och denna veckas vintips från Livets Goda har namngetts därefter – No Name. Dedicato a un nome negato.

Livets Goda om 2018 Le Vigne di Zamòs No Name

Släktskapet med sauvignon blanc är onekligen där, inte minst i vinets ungdomliga fas där denna 2018 befinner sig. Ändå har det sitt alldeles egna uttryck där saftiga gråpäron, aprikos och en svag tropisk nyans sveps in i honungsslöjad lime, gröna mandlar och stenkross. I gommen en skön textur med gulfruktiga inslag, tydlig örtighet och en intensitet som biter sig fast och följer med en bra stund i det rena avslutet. Kryddiga toner, aprikos och en delikat sprits som dock lär lägga sig med ålder. För det här är verkligen ett vin som kommer växa och må bra av viss lagring även om det är svårt att värja sig mot redan idag.

90 LGP

Vad serverar man till en friulano då? Enkelt, sätt din egen pizzadeg och trolla fram en al tonno med rödlök och när det ska lyxas till, en vongolepasta för friulano och musslor är som gjort för varandra!

No Name är en nyhet på Systembolaget och flaskan (75 cl, 13%) har artikelnummer 78307 och kostar 199 kronor. Du beställer den till din föredragna Systembolagsbutik.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING