Hem Vinvärlden No Name – när vinetiketten berättar en historia!

No Name – när vinetiketten berättar en historia!

av Niklas Jörgensen

Dedikerat ett nekat namn står det i nedre hörnet av etiketten. Dedicato a un nome negato. Och så då med stora bokstäver i blickfånget, No Name. Onekligen väcker friulanska producenten Le Vigne di Zamòs etikett en hel del nyfikenhet och för dig som varit med i vinsvängen ett tag kan måhända lista ut anledningen till det udda namnvalet. Annars, häng med på en historisk resa med pit stop vid EU-domstolen!

Dispyten hade pågått länge, faktiskt närmare femtio år, innan Ungern till slut fick rätt i sak. Redan 1959 satte ungrarna igång en juridisk process mot bruket av namnet tocai friulano, allt för att skydda sitt eget berömda vin från Tokaj-regionen. I det nordöstra hörnet av Italien, i Friuli, hade man använt tillägget av tocai länge, fast druvan inte hade någon som helst koppling till det nobla vinet från norra Ungern. Italienarna vann målet men Ungern släppte det aldrig så när förhandlingar om landets inträde i den europeiska gemenskapen inleddes så var namnskyddet åter på agendan och det slutade med att EU-domstolen gav Ungern rätt.

Stor förtvivlan för Friuli där druvan, som egentligen är en släkting till sauvignon blanc, var och är oerhört viktig. Alla sade och skrev tocai och hade gjort så länge folk kunde minnas så hur skulle man nu göra med vinerna, vad skulle de heta? Valet föll på friulano som i ärlighetens och eftermälets namn faktiskt nog är mer till fördel för den italienska regionen identitetsmässigt och på den större scenen, även om det säkert retar en och annan. Den högkvalitativa firman Le Vigne di Zamò har dock inspirerats av tvisten och vinet jag nu har i mitt glas har namngetts därefter – No Name. Dedicato a un nome negato.

Niklas om 2017 Le Vigne di Zamòs No Name

Det är sannerligen ett uttrycksfullt vitt på friulano-druvan i mitt glas och intrycken spänner från gråpäron, en hint tropiskt, honung, maritima nyanser, rök och mandel. Sauvignon-släktskapet finns hela tiden i bakhuvudet, inte minst doftmässigt men smaken skiljer sig desto mer med sin inbjudande gula fruktighet, krämiga textur, fräsiga syra, intensitet och renhet som verkligen bär friulanodruvans och regionens signum. Långt citruspiggt och ett lätt nötigt avslut.

90 LGP

Vad äter jag till vinet då? Enkelt, vill jag ha feel good-känslan så blir det en al tonno-pizza med rödlök och när det ska lyxas till en vongolepasta för friulano och musslor är som gjort för varandra!

No Name är en nyhet på Systembolaget och flaskan (75 cl, 13%) har artikelnummer 78307 och kostar 199 kronor. Du beställer den till din föredragna Systembolagsbutik här >>>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING