Hem Vinvärlden Nobelbanketten och Facile Punsch – ett jubileumsfirande!

Nobelbanketten och Facile Punsch – ett jubileumsfirande!

av Livets Goda

”En stor ära – att vi återigen får förtroendet att vara dryckesleverantör till ”festernas fest” och vi tackar Nobelstiftelsen för stödet av punschens kulturarv och till svensk dryckeskultur. Facile punsch utgör premiumalternativet på den svenska punschmarknaden. Båda våra punscher, Facile och Trosa punsch, vinner alltmer uppskattning och beröm för sin modernare touch och lägre sötma jämfört med de gamla traditionella punscherna” säger Hans-Eric Waborg, VD Facile & Co AB.

Låt oss skruva tillbaka klockan till år 1993 när Facile punsch ser dagens ljus;
Facile punsch gör sitt allra första framträdande i Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm i oktober 1993. Ca 200 personer deltar på en stor vinprovning och Henrik Facile ges tillfälle att presentera sin nya skapelse, Facile punsch. Till desserten, Grand Hotels klassiska punschglass (smaksatt med Facile punsch) serverades ett glas Facile punsch.

Vid pianot satt… Povel Ramel, och spelade och sjöng bl a Varför är där ingen is till punschen? Povel Ramel kom att bli en livslång Facile punsch vän, och introducerade även punschen till många i musikbranschen. Efter denna premiär introduceras Facile punsch till Sveriges bättre restauranger och Studentnationer och succén blir snabbt ett faktum.

Den 4 juli 1994 började Facile punsch att säljas på Systembolaget, då den första nya punschen i Sverige sedan 1917 då det svenska alkoholmonopolet infördes. Facile punsch tillverkas de första åren i Danmark men efter produktionsmonopolets avskaffande i samband med Sveriges inträde i EU 1995 kunde produktionen flytta hem till Sverige.

Receptmakare är Henrik Facile och banbrytande var att det för första gången inkluderades en blend av högklassig Jamaicarom i ett punschrecept. Huvudingrediensen, Batavia arrak, är en unik sprit som exklusivt destilleras i traditionella kopparpannor (pot stills) på ön Java, Indonesien. Denna sprit utvecklades ursprungligen av kinesiska sockerrörsodlare och använde sockerrörsmelass i kombination med indonesiskt rött ris till fermenteringsprocessen och som ger Batavia arrak dess unika karaktär.

”Så för att enkelt beskriva Batavia arrak respektive svensk punsch – rom respektive romlikör” säger Henrik Facile.

Henrik startade projektet år 1992 med att analysera vad som då fanns på marknaden, och tyckte resultatet var nedslående;

”Cederlunds hade lite citrus i sin punsch, Grönstedts mer arrak. Platins använde vin för att mildra sötman, vilket var en väldigt bra idé, och Carlshamn hade egentligen ingen riktigt bra idé alls – förutom flaggorna” säger Henrik Facile.” Jag var förvånad över att den svenska punschen inte hade utvecklats sedan 1917, och i jämförelse med andra internationella likörer, inte hade den kvalitet som man kan förvänta sig av denna nationaldryck. Min målsättning var att visa världen att denna 285 år gamla produkt har en given plats på världens dryckeslistor och barer. FACILE PUNSCH utvecklas under 1992 – 93 med dessa idéer i tankarna, högsta möjliga kvalitet å Batavia arrak och västerländsk Jamaica rom. För att få fram den bästa komplexiteten så används ett stort antal olika destillat” säger Henrik Facile.

Livets Goda om punschen:
Här möts vi av en gyllene transparent bärnstensfärgad punsch. Doften är stor, uttrycksfull, och arrakstonerna är markerade samtidigt som en diskret romnyans backar upp i periferin. Kryddigheten är där, likaså citrusfrukter och pomerans samt en ton av florsocker. I gommen en simmigt söt men frisk arrakssmak som upplevs nyanserad, kryddigt fatig och med intensitet från den jamaicarom som ingår i blenden. Eftersmaken är intensiv men elegant och stannar kvar länge.

Det här är onekligen en seriös punsch som sticker ut och den högre alkoholhalten bidrar till mer friskhet och spänning till drycken. Panelen provade Facile såväl lätt kyld som rumstempererad; vilket serveringssätt som väljs beror på eget tycke och smak men serveras punschen till en dessert eller salt mögelost så vinner den på lätt kyla.

Redaktionens intryck: 92 LGP

Facile Punsch finns på Systembolaget med nr 637 (70 cl, 26 %) för 249 kr.

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? @Livetsgoda_magazine

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp

En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor.
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

RELATERAD LÄSNING