Hem Vinvärlden Nobelfesten 2023 – Facile Punsch serveras återigen

Nobelfesten 2023 – Facile Punsch serveras återigen

av Livets Goda

Nobelfesten 2023: Årets Nobelmiddag har precis blivit officiell och likaså dryckerna, där den högklassiga Facile Punsch återigen finns med på menyn. Facile Punsch har vid flertalet gånger serverats kungligheter, politiker, kändisar och studenter på denna högtidliga tillställning, och ikväll ges de inbjudna återigen möjligheten att få avnjuta denna klassiker – Facile Punsch.

Historik
Bakom Facile hittar vi Henrik Facile som skapade det framgångsrika receptet och ett av hans viktigaste drag var att inkludera en högklassig Jamaicarom i blenden. Facile gjorde sitt första framträdande i Spegelsalen på Grand Hotell i Stockholm i oktober 1993 när Henrik presenterade sin skapelse inför en stor vinprovning. Punschen serverades även till (och i) Grand Hotells klassiska punschglass och samtidigt som desserten intogs satt Povel Ramel vid pianot och spelade och sjöng; bland annat ‘Varför är där ingen is till punschen’? Povel Ramel kom att bli en livslång Facile punsch vän, och introducerade även punschen till många i musikbranschen. Efter premiären introducerades Facile punsch till Sveriges bättre restauranger och Studentnationer och succén blev snabbt ett faktum. I juli 1994 lanserades sedermera Facile på Systembolaget och resten är som det så populärt brukar heta, historia.

Nobelfesten 2023

Nobelfesten 2023 – Facile punsch

Nobelfesten 2023: Livets Goda om Facile Punsch

Här möts vi av en gyllene transparent bärnstensfärgad punsch. Doften är generös och uttrycksfull, arrakstonerna är markerade samtidigt som en diskret romnyans backar upp i periferin. Kryddigheten är där, likaså citrusfrukter och pomerans samt en ton av florsocker. I gommen en simmigt söt men frisk arrakssmak som upplevs nyanserad, kryddigt fatig och med intensitet från den jamaicarom som ingår i blenden. Eftersmaken är intensiv men elegant och stannar kvar länge. Det här är punsch på riktigt.

92 p

Facile är en seriös punsch som sticker ut och den högre alkoholhalten bidrar med mer friskhet och spänning till drycken. Den avnjutes utmärkt såväl lätt kyld som rumstempererad; vilket serveringssätt som väljs beror på eget tycke och smak men serveras punschen till en dessert eller salt mögelost så vinner den på lätt kyla.

Facile Punsch finns i cirka 40 Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga utan extra kostnad. Flaskan (700 ml, 26%) har artikelnummer 637 och kostar 329 kronor.

Till Facile på Systembolaget HÄR >>>

Mer läsning för den intresserade – Punschens historia >>

RELATERAD LÄSNING